ua en ru

У ВР зареєстрований урядовий законопроект про фінансове оздоровлення Південного машинобудівного заводу

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект, що передбачає реструктуризацію заборгованості державного підприємства «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» перед державою, та надання державної підтримки у вигляді компенсації відсоткових ставок за кредитами, що залучаються підприємством.

Мета прийняття акту № 8425 від 21.04.2011 р. полягає в запобіганні настанню неплатоспроможності державного підприємства "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова" через нестачу обігових коштів і негативних соціально-економічних наслідків для підприємства, Дніпропетровського регіону і космічної галузі України.

Зазначена мета має бути досягнута шляхом :
1) реструктуризації заборгованості державного підприємства «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» (далі - підприємство) перед державою за кредитом, залученим під державну гарантію, на таких умовах:
- підприємство погашає заборгованість перед державою щокварталу рівними частинами протягом 10 років починаючи з 2016 року;
- на суму заборгованості не нараховуються проценти;
- проценти, що нараховані на суму заборгованості на момент прийняття цього закону, сплачуються в порядку, передбаченому для сплати заборгованості;
- списуються нараховані штрафні санкції;
2) надання державної підтримки у вигляді компенсації відсоткових ставок за кредитами, що залучаються підприємством для виконання своїх зобов'язань в рамках реалізації міжнародних договорів (угод) України за рахунок коштів державного бюджету.

На думку авторів, реалізація акту дозволить запобігти настанню неплатоспроможності державного підприємства "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова" внаслідок нестачі обігових коштів і створить сприятливі умови для реалізації міжнародних космічних програм, Національної космічної програми, спільного українсько-бразильського проекту запуску космічних апаратів з космодрому Алкантара (Бразилія).