ua en ru

У ВР внесено законопроект, згідно з яким с/г переробні підприємства в 2012 р. будуть перераховувати 30% ПДВ до спецфонду держбюджету, 70% - на спецрахунок

У Верховній Раді України (ВР) зареєстровано законопроект №9345-д від 19 грудня 2011 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників". Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Ініціаторами законопроекту виступив народний депутат від Партії регіонів Віталій Хомутиннік.

Так, згідно з пояснювальною запискою до законопроекту пропонується повернення до попереднього механізму виплати компенсації, який діяв до 31 грудня 2010 року.
Пропонується позитивну різницю між сумою податкових зобов'язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначену у податковій декларації з податку на додану вартість щодо діяльності з постачання продукції, сплачувати до спеціального фонду державного бюджету України та на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі державного казначейства у таких розмірах: у 2012 році - до спеціального фонду державного бюджету України - у розмірі 30%, а на спеціальний рахунок - у розмірі 70%; у 2013 році - до спеціального фонду державного бюджету України - у розмірі 40%, а на спеціальний рахунок - у розмірі 60%; у 2014 році - до спеціального фонду державного бюджету України - у розмірі 50%, а на спеціальний рахунок - у розмірі 50%.
Переробне підприємство суму податку на додану вартість, перераховану на спеціальний рахунок, використовує виключно для виплати сільськогосподарським товаровиробникам компенсації за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі.
Порядок використання, сплачених переробними підприємствами сум податку на додану вартість до спеціального фонду державного бюджету України, встановлюється Кабінетом міністрів України.

Зокрема, пропонується ввести норму, за якою тимчасово, до 1 січня 2015 р., сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, , м'ясо-кісткове борошно), у повному обсязі спрямовуються виключно для виплати компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м'ясо у живій вазі.