ua en ru

В питанні про підвищення податків на перший план виходить не грошовий ефект, а поняття справедливості, - міністр економіки та фінансів Іспанії

В питанні підвищення податків в умовах кризи на перший план виходить не грошовий ефект, а поняття справедливості. Про це в інтерв'ю Handelsblatt заявила міністр економіки і фінансів Іспаннії Олена Сальгадо, передає РБК daily.
«Хто більше має, той повинен і більше віддавати в ці важкі часи», - підкреслила міністр.
Вона також повідомила, що зараз готуються стрес-тести для ощадкас, за прикладом стрес-тестів для банків, які, зокрема, дозволили іспанському уряду скоротити спреди за своїми борговими паперами майже на 50 базисних пунктів за тиждень. «Занепокоєння викликають деякі ощадкаси, тому що їх діяльність відрізняється від роботи банків. Вони тісно пов'язані з урядами регіонів, що народжує недовіру. Ми готові провести стрес-тести всіх ощадкас і опублікувати їх результати по кожному інституту окремо. Зараз ми завершуємо реструктуризацію сегмента ощадкас. З 45 ощадкас сформовано 20 консолідованих груп. Після цього і після рекапіталізації ми в будь-якому випадку припускали провести стрес-тести. Новим тут буде тільки те, що ми опублікуємо їх результати, а проводити їх станемо з застосуванням критеріїв ЄЦБ », - повідомила О. Сальгадо.
Також міністр відзначила, що ощадкаси і банки Іспанії скористалися допомогою з держфонду в розмірі 12 млрд євро при ліміті 15 млрд євро. «Підтримка здійснюється досить рівномірно, у середньому вона дорівнює трохи менше 2% зважених активів», - сказала О.Сальгадо.