ua en ru

У Венеції відкривається ювілейний кінофестиваль

Найстаріший і один з найбільш шанованих кінофестивалів відкривається сьогодні у Венеції на острові Лідо вже в 70-й раз. Організатори ювілейної виставки кіномистецтва, яка триватиме до 7 вересня 2013р., приготували для публіки чимало сюрпризів.

Найстаріший і один з найбільш шанованих кінофестивалів відкривається сьогодні у Венеції на острові Лідо вже в 70-й раз. Організатори ювілейної виставки кіномистецтва, яка триватиме до 7 вересня 2013р., приготували для публіки чимало сюрпризів.

Так, вперше за всю історію фестивалю Венеціанський кіноогляд відкриває позаконкурсна картина у форматі 3D. Кінострічка "Гравітація" Альфонсо Куарона, головні ролі в якій дісталися Джорджу Клуні і Сандрі Баллок, оповідає про астронавтів, що залишилися у відкритому космосі після аварії на орбітальній станції.

Ще більш цікавою особливістю ювілейного кіноогляду стане показ фільмів, створених в рамках кінолабораторії Венеціанського кінофестивалю "Коледж Бієнале", профінансованої з бюджету фестивалю. Заявки на участь у проекті "Коледж Бієнале" подали 433 претенденти з 77 країн світу. Після серії відбіркових турів було вибрано три команди-фіналіста, які отримали по 150 тис. євро, для того щоб закінчити свої кінопроекти. Крім грошових коштів, які поповнили бюджет кінокартин, студентам-фіналістам "Коледжу" випав шанс створити свої фільми за участю "аксакалів" від світу кіномистецтва - експертів Венеціанського кінофестивалю. Три стрічки-фіналіста кінолабораторії "Коледж Бієнале" отримали гарантовані місця в програмі Венеціанського кінофестивалю.

Як запевняють організатори, конкурсна програма фестивалю цього року здивує глядачів своєю різноманітністю. У списку з 20 робіт є як художні, так і документальні, а також анімаційні фільми, зняті режисерами Австралії, Канади, Японії, США, Греції, Великобританії, Німеччини, Франції. При цьому кінолюбителям більше не доведеться відчувати незручності у зв'язку з невеликою кількістю запрошень через обмеженість у просторі. У цьому році площа, на якій буде проходити кіновиставки, розшириться за рахунок відкритої тераси з видом на Адріатику, де розміщений бар, в якому відвідувачі зможуть відпочити від перегляду фільмів.

Тим часом кількість фільмів-учасників у всіх конкурсних категоріях продовжує знижуватися. Усього за кілька днів на острові Лідо буде показано 55 кінокартин, з яких 53 є світовими прем'єрами. Журі основного конкурсу очолить жива легенда світового кіно, культовий кінорежисер Бернардо Бертолуччі.

Венеціанський міжнародний кінофестиваль є найстарішим в Європі: він був вперше проведений в 1932 р. Журі основного конкурсу присуджує такі нагороди: "Золотий лев" - за кращий фільм, "Срібний лев" - кращому режисерові, два Кубка Вольпі - за кращу чоловічу і жіночу ролі , приз Марчелло Мастроянні - кращому молодому актору чи актрисі, а також приз Osella - нагорода за кращий сценарій, операторську роботу або досягнення в інших номінаціях.

Крім того, спеціальний приз журі вручається режисерові, акторові чи актрисі, що працював над фільмом конкурсної програми, за сукупний внесок у кіномистецтво. Будь-яка дебютна робота, що брала участь в основній і незалежної програмі фестивалю, може бути номінована на приз Луїджі ді Лаурентіса.