ua en ru

В умовах уповільнення економіки компанії по всьому світу більш терпимо ставляться до корупції та хабарництва, - дослідження

Уповільнення економіки змушує компанії по всьому світу більш терпимо ставитися до корупції та хабарництва, констатують аналітики Ernst & Young. У ході проведеного компанією дослідження були опитані 1750 топ-менеджерів. 39% з них заявили, що хабарництво і корупційні практики є в країнах їх роботи звичайною справою. На ринках, що розвиваються, куди на тлі проблем в розвинених економіках зміщується фокус ділової активності, ситуація з корупцією ще гірше, пише видання "Комерсант-Україна".

В якості респондентів у дослідженні, яке проводилося в листопаді 2011 - лютому 2012 року, виступали топ - менеджери великих корпорацій з 43 країн, насамперед фінансові директори, а також глави правових департаментів і департаментів внутрішнього аудиту. В цілому 39% опитаних вважають, що в їх країнах при веденні бізнесу часто використовуються корупційні практики. Зокрема, такої думки дотримується більше половини менеджерів, що працюють на ринках, що розвиваються, в Бразилії показник досягає 84%.

"Погіршення економічних умов і боротьба за прибуток істотно похитнули етичні стандарти керівництва корпорацій. Частка менеджерів, готових піти на хабар заради отримання контракту або поліпшення умов ведення справ, зросла до 15% з 9% в торішньому дослідженні. Крім того, 5% опитаних висловили готовність фальсифікувати фінансові показники заради збереження бізнесу (проти 3% роком раніше)", - говориться в результатах дослідження.

Недостатня принциповість у питаннях протистояння корупції виливається в брак контролю як на корпоративному, так і на національному рівні. Наприклад, тільки 14% опитаних менеджерів зі Східної Європи вважають, що державні органи дійсно прагнуть викорінити корупцію і досягають успіху в цьому. Респонденти, що дотримуються протилежної думки, вважають, що широке поширення корупції саме по собі заважає державі ефективно з нею боротися. Крім того, хоча більшість східноєвропейських менеджерів повідомили про наявність у своїх компаніях програм по боротьбі з корупцією і шахрайством, про випадках реальних покарань за ці порушення знають тільки 34% опитаних.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що економічна корупція в поточному році завдасть німецькій економіці збитків на суму 250 млрд євро.