ua en ru

В умовах російської агресії нацменшини повинні показати свою лояльність Україні, - Тягнибок

Заява прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про необхідність надати угорцям, які проживають на території України, автономію і подвійне громадянство, може бути проявом закулісної геополітичної гри Росії.

Заява прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про необхідність надати угорцям, які проживають на території України, автономію і подвійне громадянство, може бути проявом закулісної геополітичної гри Росії. Про це заявив глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

За його словами, з урахуванням подій, що відбуваються на сході України, Росії такі заяви глави угорського уряду також можуть бути вигідні.

Нагадаємо, що в березні цього року російський політик Володимир Жириновський запропонував Польщі, Угорщині та Румунії "поділити Україну". Згідно з його планом, Польща може претендувати на Волинську, Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську та Рівненську області, Румунія - на Чернівецьку, а Угорщина - на Закарпаття.

У свою чергу Міністерство закордонних справ Угорщини повідомило, що Будапешт не має наміру порушувати територіальну цілісність України і робити спроби приєднати Закарпатську область, де проживає, за різними оцінками, від 160 до 200 тис. етнічних угорців. Тим не менш, 9 квітня на сесії ПАРЄ угорський делегат заявив, що Україна є штучною державою", до складу якої входить Закарпаття, що багато років належало Угорщині.

За словами Володимира Фесенка, при владі в Угорщині зараз знаходиться право-консервативна партія "Фідес", яка може спробувати використовувати нинішню українську кризу у власних інтересах.

"Треба розуміти специфіку Віктора Орбана. Вони бачать, що українська держава зараз ослаблена, що йдуть дискусії про децентралізацію і про посилення прав регіонів, і вирішили використовувати це в своїх інтересах і підвищити статус угорської громади в Україні", - зазначив експерт.

При цьому Фесенко впевнений, що сьогодні не можна говорити про якісь утиски прав угорців в Україні.

"Є, звичайно, окремі проблемні моменти, можна говорити про розширення прав місцевого самоврядування, посилення прав місцевих громад, це буде зміцнювати позиції угорської меншини в Закарпатті. Але ставити питання про автономію - це зараз буде сприйматися неоднозначно, і, наскільки я знаю, сусіди Угорщини і інші європейські країни сприймають цю ініціативу так само неоднозначно", - підкреслив політолог.

У той же час українські політики закликали громадянські об'єднання, які представляють національні меншини в Україні, продемонструвати свою лояльність Україні в умовах російської агресії. За словами лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока, вони повинні показати чітку політичну позицію на підтримку єдності української держави та її територіальної цілісності.

"Україна протягом 23 років незалежності робила все необхідне для захисту прав і вільного розвитку національних меншин. Тому в період боротьби з агресією путінської Росії нацменшини повинні своїми діями проявити свою лояльність Україні, відмежуватися від сепаратистів та підтримати цілісність і незалежність країни", - підкреслив кандидат у Президенти від націоналістів.

Він зазначив, що в окремих регіонах України культурні та мовні права національних меншин забезпечені навіть краще, ніж права титульної нації.

"Це стосується і етнічних росіян в південно-східних областях, те ж саме можна сказати і про угорців на Закарпатті та румунів на Буковині, яким Україна надала всі можливості для збереження національної ідентичності", - зазначив Тягнибок.

При цьому, за його словами, "Свобода" подала на розгляд парламенту законопроект, який істотно розширює права національних меншин в Україні. Зокрема, він передбачає механізм створення органів територіального самоврядування нацменшин і офіційне використання мов етнічних меншин на територіях, де їх кількість перевищує 30% населення.

"Свобода" стоїть на позиції, що українська держава зобов'язана належним чином гарантувати права національних меншин, а ті, у свою чергу, повинні бути хорошими громадянами і патріотами України", - заявив Тягнибок.