ua en ru

В "Українському виборі" санкції проти Медведчука вважають надуманими

Казначейство США ввело санкції проти Віктора Медведчука, використовуючи інформацію політичних опонентів організації . Таку думку висловили у виконкомі Громадського руху "Український вибір".

В "Українському виборі" підкреслили, що обставини, на які посилається Казначейство США, з листопада 2013 неодноразово звучали від українських опонентів руху. "Поширювалася свідомо помилкова інформація про те, що Медведчук "підготував сценарій зіткнення громадян у Адміністрації Президента України 1 грудня 2013 року". Джерелом такої інформації була, наприклад, народний депутат Богословська. Саме на основі подібного роду голослівних, порожніх заяв з посиланням на те, що лідер руху нібито брав участь з Клюєвим у підготовці вищезгаданого сценарію, на жаль, і зроблено висновок про необхідність введення санкцій", - йдеться в заяві виконкому.

У Медведчука також нагадали, що рішеннями судів в Україні від 20 грудня 2013 року і 20 лютого 2014 визнані помилковими і такими, що порочать честь і гідність Віктора Медведчука твердження Арсенія Яценюка, який публічно заявляв про причетність лідера "Українського вибору" до силового сценарію розгону демонстрантів.

"З моменту свого створення рух "Український вибір" був в опозиції до Януковича і абсолютної централізації влади, політику якої він проводив. Лідер руху відкрито заявляв, що Янукович не має морального права бути главою держави і має постати перед судом в Україні. Тому твердження Казначейства США про фінансову підтримку президента з боку Медведчука щонайменше некоректне", - стверджують в "Українському виборі".

У своєму зверненні до парламенту й уряду з питання кримського регіону рух констатував, що виходячи з суверенітету і територіальної цілісності України, питання про захист прав і свобод громадян необхідно вирішувати в рамках Статуту ООН і норм міжнародного права. "Такі звернення "Українського вибору" були неодноразово оприлюднені. Про які тоді протиправні дії веде мову казначейство, стверджуючи про посягання Медведчука та очолюваного ним руху на суверенітет і територіальну цілісність України?" - ставлять риторичне запитання в "Українському виборі".

Рішення Казначейства США від 17 березня 2014 року, на думку виконкому руху, не відповідають дійсності, "є надуманими, а звинувачення американською стороною руху "Український вибір" і його лідера Медведчука не мають підстав" .

"Вони не мають достовірної юридичної аргументації, дискримінують права і свободи фізичних і юридичних осіб, суперечать міжнародним нормам про недоторканість права приватної власності та свободи пересування громадян", - підсумували в "Українському виборі".