ua en ru

В український політичний процес необхідно ввести практику референдумів, - Медведчук

Існує два шляхи реалізації народом своєї волі - або шляхом референдумів та виборів, або шляхом протестів і насильства, повідомляє лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

За його словами, перший варіант забезпечує соціальну і політичну стабільність, оскільки в такому випадку немає розриву між інтересами громадян і інтересами влади, а другий варіант може мати тільки короткочасний ефект. Якщо результатом протестів не стане розширення можливості для громадян впливати на рішення, що приймаються владою, через якийсь час хвиля насильства підніметься знову.

"Україна зараз пішла по другому шляху. Просто тому, що для багатьох людей не залишалося іншого виходу. Ось один з недавніх прикладів. Наприкінці січня, коли в Києві тривало протистояння на майдані, міськрада Українки Київської області ухвалила рішення про проведення місцевого референдуму з питань довіри міському голові та депутатам міської ради. Однак ЦВК відмовила, пославшись на відсутність законодавчого механізму проведення місцевих референдумів", - повідомляє Віктор Медведчук.

Медведчук в черговий раз наголошує, що якби в Україні була створена вся необхідна законодавча база для проведення місцевих та загальнонаціональних референдумів, то сьогодні не було б людських жертв і Україна не перебувала б на межі розвалу.

"Ми зобов'язані створити всі необхідні механізми для того, щоб народ міг реалізовувати належну йому згідно з Конституцією владу. І в першу чергу - ввести в політичний процес практику референдумів. Рішенням народу на референдумі Україна в 1991 році отримала незалежність. І те, як повинна жити і розвиватися країна, теж має визначати виключно народ України", - підкреслив політик.