ua en ru

В Україні за кілька місяців масово звільнилися слідчі ізолятори, - Портнов

В Україні за кілька місяців масово звільнилися слідчі ізолятори. Про це у своїй статті для "Дзеркало тижня. Україна" пише радник Президента України, один з авторів нового КПК Андрій Портнов.

"Державна політика в цьому питанні полягає не в тому, щоб звільнити побільше людей з СІЗО, а в новому ставленні до структуризації злочинів та їх суспільної небезпеки. І тут є два підходи. Перший: якщо людина підозрюється в несплаті податків, вона не небезпечна для громадянина на вулиці й навряд чи здійснить насильство. Другий: до вироку суду людина взагалі не винна і, в чому б вона не підозрювався, крім загрози життю і здоров'ю громадян, вона може виконувати свої процесуальні обов'язки перед слідством і судом без ізолятора. Держава пов'язує таку людину заставою або іншими запобіжними заходами, даючи можливість захищатися від правосуддя на волі", - пише Портнов.

За його словами, основна маса тих, хто залишився в СІЗО, - підозрювані у скоєнні тяжких та особливо тяжких насильницьких злочинів.

"Якщо людина не здійснювала насильства, правоохоронна і судова системи не знайшла інструментів для поміщення її у в'язницю. Саме не знайшла, хоча я переконаний, що дуже часто шукала такі інструменти. І тут важливо підкреслити, що правоохоронна система зробила це не з міркувань гуманізму або різкої зміни професійної філософії, а саме в силу повної законодавчої заборони і нівелювання таких можливостей. І тепер це не залежить від чиєїсь волі, так як до такого громадянина суд не зможе застосувати арешт, а прокурор не може це суду запропонувати", - зазначив Портнов.

Читайте також: В Україні в результаті вступу в силу нового КПК з СІЗО звільнено 13 тис. ув'язнених, - Портнов