ua en ru

В Україні за квітень-червень 2013 р. зафіксовано 14 спалахів гострих кишкових інфекцій

В Україні протягом квітня-червня 2013 р. зафіксовано 14 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждала 221 людина, з них - 101 дитина. Про це під час брифінгу в Міністерстві охорони здоров'я України повідомив перший заступник головного державного санітарного лікаря України Олександр Кравчук.

В Україні протягом квітня-червня 2013 р. зафіксовано 14 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждала 221 людина, з них - 101 дитина. Про це під час брифінгу в Міністерстві охорони здоров'я України повідомив перший заступник головного державного санітарного лікаря України Олександр Кравчук, повідомляє прес-служба міністерства.

"Якщо проаналізувати ситуація по всім спалахам, які сталися цього року, то основна їх причина - елементарні порушення санітарного законодавства. Це переважно порушення вимог до організації харчування в колективах, а якщо говорити про інфекції в побутових умовах, то їх причинами зазвичай є побутова недбалість", -- зазначив Кравчук. За його словами, щоб не захворіти на кишкові інфекції, перш за все не слід готувати страви заздалегідь і зберігати їх у неправильних умовах.

Відповідаючи на запитання журналістів, Олександр Кравчук нагадав про небезпеку вуличних фаст-фудів та купівлю продуктів у місцях, які для цього не призначені. Через спеку вживання таких продуктів може бути небезпечним, оскільки у більшості випадків страви зберігаються у неправильних умовах. Перший заступник Головного державного санітарного лікаря України зауважив, що мова йде про приватних підприємців, які ведуть господарську діяльність за спрощеними умовами, тож, згідно з українським законодавством Державна санітарно-епідеміологічна служба України не має права перевіряти таких підприємців у плановому порядку. "Якщо там щось виникне, лише тоді ми маємо право провести своє розслідування", -- Олександр Кравчук.