ua en ru

В Україні за 9 міс. 2011 р. обсяг товарообороту підприємств оптової торгівлі зріс на 0,7% - до 803,7 млрд грн

В Україні на 1 жовтня 2011 р. діяло 56,9 тис. підприємств, основним видом економічної діяльності яких була оптова торгівля. Оптовий товарооборот (без ПДВ і акцизу) підприємств оптової торгівлі за 9 місяців п.р. становив 803,7 млрд грн, що у порівнянних цінах на 0,7% більше відповідного періоду попереднього року. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).
Найбільша частка (64,8%) обсягів оптового товарообороту країни припадала на підприємства трьох регіонів - м. Києва (34,1%), Донецької (21,9%) і Дніпропетровської (8,8%) областей.
Провідне місце у структурі оптового товарообороту займали непродовольчі товари, за 9 місяців п.р. їхня частка в оптовому продажу збільшилась на 1,1 в.п. та становила 82,5%.
У товарній структурі оптового товарообороту непродовольчих товарів майже 41% обсягу припадало на оптову торгівлю металами основними чорними, вугіллям кам'яним, газойлями (паливом дизельним), бензинами, препаратами фармацевтичними, культурами зерновими, шлаком, дросом та відходами виробництва чорних металів, автомобілями легковими та продукцією іншого первинного оброблення сталі.
Збільшилися фізичні обсяги оптового продажу автомобілів вантажних (в 3,4 рази) та бурого вугілля (лігніту)(в 2,2 рази). Водночас порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшилися фізичні обсяги оптового продажу культур зернових (на 38,3%), кормів готових для тварин (на 30,2%), бензинів (на 24,1%) та газойлів (палива дизельного)(на 20,5%). Підприємствами оптової торгівлі за 9 місяців п.р. з продовольчих товарів найбільше було реалізовано виробів тютюнових, молока та молочних продуктів, олій рослинних, м'яса та м'ясних продуктів, шоколадних та кондитерських цукрових виробів, напоїв алкогольних та безалкогольних.
Частка перепродажу товарів іншим підприємствам оптової торгівлі у загальному обсязі оптового товарообороту порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшилась і становила 49%,
або 393,4 млрд грн. У обсягах перепродажу енергетичних матеріалів і продуктів перероблення нафти ця частка становила 49,7% (63,4млрд грн), препаратів фармацевтичних - 61,5% (16,8 млрд грн), зернових культур - 61,6% (12,5 млрд грн).
Частка оптової торгівлі товарами, які вироблені на території України, порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшилась на 1 в.п. і становила 63,9% загального обсягу оптового продажу, при цьому в обсязі оптової реалізації непродовольчих товарів вона складала 61,3%, продовольчих товарів - 76,1%.
На 1 жовтня п.р. товарні запаси на підприємствах оптової торгівлі збільшились і становили 85,4 млрд грн проти 67,2 млрд грн на відповідну дату попереднього року. У загальних обсягах запасів непродовольчі товари займали 82,5%, решту складали продовольчі товари. Серед запасів непродовольчих товарів значні обсяги припадали на запаси культур зернових (1,9 млн т), соняшника, ріпака, кунжута, сафлора, кользи, рапса, гірчиці, рижію (542 тис. т), вугілля кам'яного (514 тис. т), металів основних чорних (504 тис. т), сполук азотних та добрив (234 тис. т), бензинів (221 тис. т), газойлів (161 тис. т), препаратів фармацевтичних (на 5,7 млрд грн). У запасах продовольчих товарів найбільшу частку становили вироби тютюнові (10%), алкогольні напої (12%), молоко та молочні продукти (5,9%), продукція перероблення риби та продукти рибні (5,3%), шоколадні та кондитерські цукрові вироби (5,2%), м'ясо та м'ясні продукти (3%).