ua en ru

В Україні за 2013 р. орієнтовний обсяг імпорту металобрухту збільшиться в 2 рази - до 250 тис. тонн

В Україні за 2013 р. орієнтовний обсяг імпорту металобрухту складе 250 тис. тонн, що в два рази більше, ніж у 2012 р. Про це йдеться в щомісячному дослідженні ринку лому чорних металів, проведених ДП "Укрпромзовнішекспертиза" (УПЕ).

Крім того, у жовтні імпорт металобрухту в Україну досяг піврічного максимуму і склав 23 тис. тонн.

При цьому основним постачальником імпортного сировини для вітчизняних металургів залишається Казахстан, на який довелося 83% у загальній структурі імпортних поставок.

"У поточному році орієнтовний обсяг імпорту складе близько 250 тис. тонн, що в два рази більше, ніж у 2012 р., - коментує Юрій Добровольський, начальник відділу маркетингу УПЕ.

Він також зазначив, що експорт брухту очікується на рівні 250-270 тис. тонн. "Таким чином, Україна впритул наблизилася до втрати історично сформованого статусу нетто-експортера брухту", - зазначив Добровольський.

Головними чинниками такого значного стрибка імпорту є стабільний дефіцит на внутрішньому ринку (близько 300-400 тис. тонн), а також скорочення ввезення дорогого горячебрікетованого заліза, яке є традиційним якісним замінником металобрухту.

За прогнозами УПЕ, в наступному році імпорт лому може досягти 400 тис. тонн через очікуване введення в експлуатацію електропечі на "Донецьксталі" та приросту виробництва на вже існуючих сталеплавильних потужностях.