ua en ru

В Україні за 15 років зафіксовано 3,5 тис. злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, - ГПУ

З часу введення в Україні кримінальної відповідальності за торгівлю людьми (з березня 1998 р.) правоохоронними органами держави виявлено майже 3,5 тис. таких злочинів. Про це повідомив начальник управління ГПУ Антон Столітній, передає прес-служба відомства.

За його словами, наше законодавство передбачає досить суворе покарання для осіб, які займаються торгівлею людьми, захищаючи не тільки жінок, що характерно для більшості таких злочинів, але й інших громадян, які в силу тих чи інших обставин потрапили в руки злочинців.

"Це злочин віднесено до категорії тяжких, а за його вчинення щодо малолітнього, або організованою групою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років", - уточнив Столітній.

Також прокурор зазначив, що основним із чинників, які сприяють незаконній торгівлі людьми, є нелегальна міграція.

"Сьогодні, за неофіційними даними, понад 4 млн громадян України працюють за кордоном нелегально. Фактор нелегальної міграції є саме тим підґрунтям, яке живить незаконну торгівлю людьми, робить неможливим здатність потенційних жертв виявити ризики, з якими вони стикаються", - сказав прокурор.

Крім того, він зазначив, що співучасниками таких злочинів є громадяни різних держав.

"Як показує практика, в більшості випадків злочинні угоди про продаж людей укладаються на території України, а примус до тієї або іншої незаконної діяльності відбувається на території іншої держави. Постраждалі вивозяться за кордон як обманним шляхом під виглядом працевлаштування, так і за згодою, якщо вони усвідомлюють, що будуть використані за кордоном. Співучасниками вчинення таких злочинів є громадянами різних держав", - заявив прокурор.

Також він додав, що тільки за 9 місяців 2013 р. у зазначеній сфері до суду направлено 50 обвинувальних актів, ще 77 особам повідомлено про підозру.