ua en ru

В Україні набув чинності закон про зміну сфери дії закону про захист персональних даних, в частині дій по обробці таких даних

В Україні набув чинності закон № 5497-VI "Про внесення змін до закону "Про захист персональних даних", згідно з яким змінюється сфера дії закону" Про захист персональних даних "в частині всіх дій по обробці персональних даних. Текст закону опублікований у виданні" Голос України ".

Сфера дії закону "Про захист персональних даних" не поширюється на діяльність з обробки персональних даних, яка здійснюється фізособою виключно для особистих чи побутових потреб, а також на діяльність по обробці персональних даних, здійснюваної творчим або літературним працівником, у тому числі журналістом, у професійних цілях.

Крім цього, розширені підстави для обробки персональних даних. Визначається, що його дія поширюється на всі дії по обробці персональних даних, а не тільки в базах персональних даних.

Також, розширені підстави обробки персональних даних у порівнянні з чинною редакцією закону. Так, в існуючі підстави обробки персональних даних (згода на обробку та на підставі закону) пропонується додати: укладення і виконання угоди, стороною якого є суб'єкт персональних даних, задоволення державних інтересів або виконання офіційних повноважень, покладених на власника бази персональних даних або на третю особу , якій передаються ці дані, захист життєво важливих інтересів суб'єкта персональних даних.
Закон також регулює питання транскордонної передачі персональних даних: забезпечує належний рівень захисту персональних даних у разі передачі персональних даних в інші країни.

Варто відзначити, що у відповідний закон Президент України Віктор Янукович вніс свої правки. Глава держави вважає, що наділення уповноваженого державного органу з питань захисту персональних даних повноваженнями щодо здійснення технічного регулювання у сфері захисту персональних даних у принципі не відповідає правовій природі і цілі впровадження та здійснення технічного регулювання та стандартизації. "Впровадження технічного регулювання та стандартизації у цій сфері не узгоджується з нормами чинного законодавства, воно неможливо ... і не прийнятно".