ua en ru

В Україні в першому півріччі 2013 р. розпочато реалізацію 160 проектів у рамках державно-приватного партнерства

В Україні на кінець червня (за 2 кварталу 2013 року) в рамках державно-приватного партнерства (ДПП) розпочато реалізацію 160 проектів. Вони реалізуються в різних сферах господарської діяльності, зокрема, 71 проект стосується водопостачання (44% від укладених угод), 32 - виробництва, транспортування і постачання тепла, 16 проектів - будівництва та експлуатації транспортної інфраструктури (в тому числі морських і річкових портів), 9 проектів реалізуються у сфері туризму, відпочинку, рекреації, культури та спорту, ще 8 - в області геологорозвідки і видобутку корисних копалин, 7 проектів спрямовані на обробку відходів, по 3 реалізуються у сферах охорони здоров'я та енергетики.

На сьогодні найпоширенішою формою співпраці між державним і приватним секторами залишається концесія - взаємовигідний договір, коли держава передає бізнесу права на використання якого об'єкта або майна. На цих умовах зараз в Україні укладено 77 договорів, в основному у сфері надання житлово-комунальних послуг, наприклад, забезпечення водопостачанням жителів селищ (61 договір), виробництво та постачання тепла та електроенергії, забезпечення послуг зі збирання та вивезення сміття, надання послуг у житлово -експлуатаційної сфері. Більшість з укладених договорів концесії реалізується на території АР Крим (56 договорів).

Ще 39 договорів ДПП - про спільну діяльність щодо об'єктів державної (комунальної) власності, з яких 16 укладено морськими торговими портами. Крім того, на сьогодні 44 проекту реалізується із застосуванням інших форм ДПП: укладено 42 договорів оренди та 2 - про пайову участь.

Як повідомили в департаменті інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Мінекономрозвитку, вже визначені 394 об'єкта комунальної власності, на яких планується реалізовувати проекти із застосуванням механізму державно-приватного партнерства.

У ході реалізації Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» Мінекономрозвитку спільно з експертами Програми розвитку ДПП (USAІD) та авторським колективом Інституту економіки та прогнозування НАН України розробили і представили на розгляд Кабінету міністрів України Концепцію розвитку державно-приватного партнерства в Україні на 2013 - 2018 роки.

«На сьогодні ведеться робота з визначення перспективних проектів і можливостей залучення інвестиційних ресурсів на умовах ДПП. Мінекономрозвитку продовжує працювати над створенням умов для розвитку державно-приватного партнерства. Наступним кроком стане прийняття Стратегії розвитку державно-приватного партнерства в Україні, де будуть окреслені основні завдання, характеристики та принципи для подальшого розвитку ДПП», - сказав директор департаменту інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Мінекономрозвитку Віктор Коваленко.

Мінекономрозвитку здійснює постійний моніторинг ефективності реалізації проектів, що реалізуються на умовах ДПП, та аналізує стан законодавства в цій області, щоб і далі розвивати державно-приватне партнерство в Україні.