ua en ru

В Україні у І півріччі 2013 р. фінансування з держбюджету наукових розробок збільшилося на 9% - до 2 млрд грн

В Україні за січень-червень 2013 р. на виконання наукових та науково-технічних робіт з державного бюджету було виділено майже 2 млрд грн, що на 9% більше, ніж у відповідний період 2012 р. Про це сказала член Молодіжної ради при Кабінеті міністрів України Анастасія Сабова, передає прес-служба організації.

"За офіційними даними, на виконання наукових та науково-технічних робіт в Україні за першу половину цього року було витрачено понад 5,1 млрд грн. Майже 2 млрд грн - з державного бюджету. У порівнянні з минулим роком частка державного фінансування збільшилася на 9%. Однак не зважаючи на збільшення обсягів фінансування, кількість зайнятих у цій діяльності осіб - зменшилась. Зокрема, у першому півріччі цього року виконанням наукових та науково-технічних робіт займалося майже 125,4 тис. працівників, зокрема 16 тис. кандидатів наук, які передусім є молодими науковцями. У порівнянні з минулим роком кількість цих осіб зменшилась на 2,3%", - сказала вона.

За її словами, зростання кількості молоді, яка займатиметься науковою діяльністю, можливе за умови оптимізації мережі вищих навчальних закладів та створення потужних наукових центрів.

"Сьогодні в Україні доволі високий відсоток університетів, де є лише, по суті, стіни, студенти і бухгалтерія, де оплачується навчання. Наприклад, в Одеському аграрному університеті сьогодні практично відсутні умови для наукової діяльності та захисту дисертацій. Вчитися в університетах, де відсутня наука, немає жодного сенсу, адже - це прямий шлях до лав безробітних. У першу чергу, необхідно об'єднувати університети, створювати потужні науково-освітні центри, які матимуть і державне фінансування і в той же час зможуть заробляти на власних наукових розробках та дослідженнях", - зазначила Сабова.

Раніше Президент України Віктор Янукович закликав налагодити більш тісну співпрацю між університетами та бізнесом, щоб надати можливість молодим науковцям здійснювати наукові розробки.