ua en ru

В Україні в 2014 р. запрацює єдиний показник вмісту вологи в птиці

З 1 липня 2014 р. вступає в дію новий стандарт за вмістом вологи в птиці. Згідно йому, масова частка вологи, що виділяється при розморожуванні, повинна становити 4%. Дотримання показника вмісту вологи в птиці є обов'язковим для країн Європейського Союзу. Тому таке нормативне нововведення дозволить українським птахівникам значно збільшити свою присутність на ринку ЄС. Про це повідомляють в Мінекономрозвитку.
Інститут птахівництва Національної академії аграрних наук України на замовлення Міністерства аграрної політики та продовольства розробив новий національний стандарт. Згідно йому, показник масової частки вологи, що виділяється при розморожуванні м'яса, повинен становити 4%. Вступить в дію новий стандарт з 1 липня 2014 р.

Згідно з новою нормою, масова частка вологи, що виділяється при розморожуванні м'яса птиці, повинна становити 4%.

Дотримання показника вмісту вологи в птиці є обов'язковим для країн Європейського Союзу. Там він визначається в залежності від способу охолодження. Зокрема, для повітряного охолодження - 1,5%, для повітряно-водного - 3,3%, для водного - 5,1%. Що стосується стандартів Російської Федерації, то цей показник дорівнює 4% для водяного охолодження.

Тому новий стандарт, який відповідає вимогам як Європи, так і Росії, дозволить збільшити експорт української продукції птахівництва. Також посиленню присутності на іноземних ринках сприятиме те, що показник вологи при розморожуванні може визначатися договором-контрактом з країною-імпортером.

У свою чергу, міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов називав гармонізацію українських технічних регламентів з європейським законодавством однієї з найважливіших завдань.

"Для мене, як для міністра, це одне з найбільш пріоритетних напрямків. Важливо, що вже затверджено чіткий план щодо дуже інтенсивної розробки і впровадження цих технічних регламентів. Звичайно, буде опір, але за всіма напрямами - засоби пересування, вода, повітря, екологія - ми будемо приймати такі регламенти, які максимально наблизять нас до Євросоюзу. Більше того, ЄС виділив нам гроші, і ми будемо залучати фахівців з ЄС, щоб ці регламенти були максимально швидко зроблені", - заявив Прасолов.

Як раніше зазначав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, продукція вітчизняного птахівництва стане більш конкурентоспроможною на зовнішньому ринку, коли в Україні буде встановлено єдиний показник вмісту вологи. Крім того, нормування вмісту вологи допоможе захистити українського споживача від м'яса з підвищеним її рівнем - вітчизняного і імпортного.