ua en ru

В Україні у 2013 р. обсяг кредитів, наданих юрособам, збільшився на 7,1% - до 670,6 млрд грн, - НБУ

В Україні з початку 2013 р. портфель кредитів, наданих юридичним особам, збільшився на 7,1%, або на 44,4 млрд грн - з 626,2 млрд грн до 670,6 млрд грн. Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ), передає прес-служба Кабмину. При цьому лише за вересень 2013 р. кредитний портфель банків збільшився на 13 млрд грн.

"Якщо аналізувати обсяги кредитування суб'єктів підприємницької діяльності, то можна зазначити, що з початку 2010 р. обсяг кредитів реальному сектору економіки збільшився з 462,2 млрд грн до 670,6 млрд грн. Тобто збільшення обсягів кредитування реального сектору економіки становить 208,4 млрд грн, або 45%. Експерти банківського сектору особливо звертають увагу на позитивну тенденцію зростання кредитування в національній валюті, що намітилася в останні місяці", - йдеться в повідомленні.

У вересні практично весь приріст кредитування юросіб припав на кредити в гривнях. Зростання портфеля кредитів, наданих у гривнях, становило 11,9 млрд грн, тоді як в іноземних валютах - лише 1 млрд грн. При цьому загальний портфель кредитів у гривнях, наданих реальному сектору економіки, з початку року збільшився на 25,4 млрд грн, а в іноземних валютах - на 17,9 млрд грн.

"Ця динаміка істотного зростання кредитування підприємств у гривнях при незначному зростанні валютного кредитування мала місце і в серпні, підкреслюють аналітики. Так, за останній місяць літа загальний портфель кредитів підприємствам збільшився на 7,4 млрд грн, з них у нацвалюті кредитний портфель виріс на 6,8 млрд грн, в іноземних - на 0,8 млрд грн. Якщо оцінювати загальну дедоларизацію кредитування реального сектору, то слід зазначити, що з початку 2010 р. кредитування підприємств у національній валюті збільшилося на 164,8 млрд грн - з 271,9 млрд грн до 436,7 млрд грн, або майже на 61%. Водночас портфель валютних кредитів, наданих юрособам, з 1 січня 2010 р. збільшився лише на 40,6 млрд грн - зі 190,3 млрд грн до 233,9 млрд грн. Зростання - 22,9%. Сприяло зростанню кредитування також зниження процентних ставок за кредитами, зазначають експерти фінансового ринку", - йдеться у повідомленні.

При цьому зазначається, що процентна ставка за кредитами (без урахування овердрафту) з початку року знизилася в цілому з 15,1% (грудень 2012 р.) до 13,4% (вересень 2013 р.), тобто на 1,7 процентних пункту. При цьому з початку року процентна ставка за кредитами для підприємств знизилася на 2 процентних пункти - з 14,8% до 12,8%. Ще більш значне зниження відбулося за категорією кредитів підприємствам у гривні - з 16,6% до 13,7%, тобто майже на 3 процентних пункти.

"Таким чином, зниження ставок в економіці відбувається саме в реальному секторі і саме в національній валюті", - резюмують експерти.

На думку експертів Українського союзу промисловців і підприємців, незважаючи на позитивні тенденції кредитування, реальний сектор потребує більш значного істотного зростання кредитування і зниження процентних ставок за ним. Але для цього, підкреслюють вони, по-перше, потрібно покращувати загальне економічне середовище, підвищуючи впевненість підприємств і банків у стабільності правил ведення бізнесу в країні. І, по-друге, продовжити зниження ставки рефінансування НБУ, який також повинен ввести інструмент довгострокового кредитування банків (на термін до п'яти років), як це робить Європейський центробанк (ЄЦБ).