ua en ru

В Україні в 2013 р. імпорт добрив збільшився на 14%, а ЗЗР - зменшився на 6%, - УКАБ

В Україні за підсумками 2013 р. імпорт добрив збільшився на 262,2 тис. т (14,3%), в той же час імпорт засобів захисту рослин зменшився на 5,4 тис. т (6%) порівняно з попереднім роком.

В Україні за підсумками 2013 р. імпорт добрив збільшився на 262,2 тис. т (14,3%), в той же час імпорт засобів захисту рослин зменшився на 5,4 тис. т (6%) порівняно з попереднім роком. У грошовому ж еквіваленті обидві товарні позиції зазнали збільшення імпорту на 35,8 млн дол. (4,6%) та 14,6 млн дол. (2%) відповідно, повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Вищезазначена різниця у зменшенні тоннажу імпорту і його збільшення у грошовому еквіваленті пояснюється ціновими змінами, які відбулися в 2013 р. зокрема, середня ціна імпортованих добрив зменшилася до 388,4 дол. за тонну (на 8,5%), а засобів захисту рослин - збільшилася до 9,01 тис. дол. за тонну (на 8,5%).

Валютні коливання з початку 2014 р. дозволили аграріям отримати вигідні закупівельні ціни на основні сільськогосподарські культури, однак разом з ними подорожчали також імпортні засоби захисту рослин та добрива, що мала значно більший вплив на фінансове становище аграріїв.

"Зменшення темпів імпорту, значне подорожчання засобів захисту рослин на тлі здешевлення гривні і недолік оборотних коштів можуть надати несприятливий вплив на весняно-польові роботи 2014 р. і, як наслідок, призвести до недоотримання врожаю. У таких складних умовах основним завданням для забезпечення економічного ефекту і мінімізації ризиків є оптимізація витрат на виробництво сільськогосподарських культур", - пояснив експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

УКАБ була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.