ua en ru

В Україні в 2012 р. очікується рекордне зниження виробництва тепличних томатів, - УКАБ

Останні 10 років виробництво томату в промислових теплицях мало позитивну динаміку зростання. Якщо в 2000 р. в Україні вироблялося близько 100 тис. тонн тепличного томату, то в 2010 р. український тепличний ринок зміг видати споживачеві понад 175 тис. тонн. Але, вже починаючи з 2011 р. спостерігається зниження виробництва до 171 тис. тонн, а в 2012 р. може скоротитися до 150 тис. тонн, прогнозують в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Українські споживачі щороку навесні з нетерпінням чекають появи на ринку українського тепличного томату, який замінює імпортний турецький, іспанський або голландський. Але, схоже, що в цьому році вітчизняний томат за привабливою ціною буде знайти важче, тому що імпортний - дешевший. Головна проблема полягає в скороченні площ під тепличним томатом. Причина - підвищення цін на газ, який є однією з основних статей витрат у виробництві тепличних овочів", - стверджує експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк.

За словами Стрелюка, сьогодні основною культурою, яку вирощують в плівкових теплицях, є огірок: на його частку припадає сьогодні вже 70% площ закритого ґрунту. Питома вага томатів - близько 30%, хоча ще 4 роки тому співвідношення тепличних огірків і помідорів становило 60% на 40%. Щороку Україна імпортує понад 55 тис. тонн тепличного томату, а це - майже половина продукції, реалізованої в рітейлі. За оцінками УКАБ, загальний обсяг продажів в організованому роздробі в 2011 р. склав близько 125 тис. тонн томату в рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що компанія Group DF планує інвестувати 100 млн дол. у будівництво тепличного комплексу в Тернопільській області. Комплекс повинен почати роботу восени 2012 р. і щорічно буде виробляти 4 тис. тонн томатів.