ua en ru

В Україні в 2012-2014 рр. очікується зростання ринку private banking в середньому 5-7%, - дослідження

В Україні в 2012-2014 рр. очікується зростання ринку private banking (PB) в середньому 5-7%. Про це говориться в дослідженні ринку PB в Україні в 2008-2010 рр., яке опублікувала компанія KPMG. У дослідженні взяли участь 13 фінансових установ, з яких 11 - це українські банки і дочірні банки іноземних фінансових груп, і 2 - компанії з управління активами.

Згідно зі звітом, загальна сума PB-активів банків у загальній сумі активів кредитних установ виросла за 2009-2010 рр. з 3,2% до 5,5%.

"Причина такого зростання обсягу активів PB була обумовлена зменшенням загальної суми активів учасників дослідження при збереженні тієї ж суми PB-активів протягом 2008-2010 рр., а не була пов'язана із збільшенням абсолютної величини PB-активів... Сьогодні лише незначна кількість банків готова запропонувати так звані класичні послуги PB своїм клієнтам. Основні послуги, які надаються клієнтам PB, включають стандартні банківські операції, а саме відкриття депозитних та обслуговування поточних рахунків, операції з обміну валюти та обслуговування елітних банківських карт", - говориться у звіті KPMG.

Частка клієнтів PB у загальній кількості клієнтів банків становить близько 0,7% і практично не змінювалася протягом 2008-2010 рр. "Дані показники демонструють, що фінансова криза 2008-2009 рр. не надала значного впливу на лояльність клієнтів PB по відношенню до банків і їх персональних банкірів", - відзначають укладачі звіту.

При цьому наголошується, що в Україні лише 32% заможних клієнтів зберігають свої капітали в українських банках - інші виводять кошти за кордон. Це пов'язано з більш широкими можливостями іноземних банків, а також їх репутацією.

Лідерами на українському ринку PB є "УкрСіббанк", "Приватбанк", "Альфа-банк", "ОТП", і "Райффайзенбанк Аваль". "ВТБ" і "Сбербанк Росії" є потенційними лідерами на лідерство на ринку PB в Україні в 2012-2013 рр.

Учасники дослідження відзначають, що напрямок PB є вельми перспективним. "За останній рік потенціал ринку PB не змінився, однак, на думку більшості учасників дослідження, в найближчі 3 роки очікується зростання ринку в середньому на 5-7%, хоча деякі учасники оптимістично прогнозують зростання і до 15%", - говориться у звіті KPMG.

Однак у компанії відзначають, що банкам необхідно здійснювати значні інвестиції в розвиток персоналу з метою подальшого розвитку напрямку PB.

У KPMG вказують, що міжнародні дослідження ринку PB, проведені незалежними консультаційними компаніями, неодноразово підтверджували, що Україна є одним з найбільш швидкозростаючих ринків багатства Центральної і Східної Європи.