ua en ru

В Україні ціни на сир і молокопродукти можуть знизитися, - експерт

Проблеми з експортом українського сиру на ринок РФ можуть призвести до зниження цін на сири та молокопродукти на внутрішньому ринку.

Проблеми з експортом українського сиру на ринок РФ можуть призвести до зниження цін на сири та молокопродукти на внутрішньому ринку. Такий прогноз озвучив заступник начальника відділу агропромислового комплексу ДП "Держзовнішінформ" Антон Порембський, йдеться в повідомленні прес-служби підприємства.

Протягом минулого тижня (13 - 20 березня) внутрішні оптові ціни на українські сири знизилися на 1,6%, зазначив Порембський. Згідно з інформацією експерта якщо, станом на 13 березня максимальна оптова ціна на українські тверді сири становила 63 тис. грн/т, то до 20 березня вона зменшилася до 62 тис. грн/т. Причиною зниження цін є, на думку експерта, різке зниження експорту українського сиру на ринок РФ на початку нового виробничого сезону.

Така ситуація з експортом одного з основних молокопродуктів і, відповідно, з скороченням його виробництва, призводить до зниження закупівельних цін на сире молоко, крім того, що більша кількість молока може бути використане для виробництва інших молокопродуктів. Так "сирний" фактор вже сприяє збільшенню виробництва сухого молока і зниження цін на нього. Нижній рівень цін на СОМ декларується вже на рівні 42 тис. грн/т, тоді як верхній рівень цін 46 тис. грн/т спостерігається на поставки товару, здійснювані за старими контрактами. Поточний робочий діапазон цін на український СНМ (сухе незбиране молоко) поки що становить 48 - 51 тис. грн/т.

"Таке різке (9%) зниження цін на українське сухе знежирене молоко може призвести до активізації його експорту... Експортні ціни на нього зараз варіюються в діапазоні 3900-4100 дол. США/т. Проте багато залежить і від розміру зниження цін на ринку ЄС, де для виробників сезон розвивається теж досить вдало і ціни зараз спостерігаються на рівні 4300-4600 дол./т. Поставити український СОМ і СНМ на російський ринок в цьому році буде ймовірно вельми проблематично", - вважає експерт.

Поки ціни на сири змінилися несуттєво, однак, якщо ситуація з їх експортом не зміниться, то ймовірно зниження цін на даний товар і скорочення його виробництва. Поточний діапазон цін на найбільш поширені торгові марки сирів (жирність 50%) називається на рівні 60 тис. - 62 тис. грн/т.

Крім того, як прогнозувалося раніше, завдяки сезонному зростанню виробництва олії всередині країни, продовжує знижуватися рівень цін на неї, і тепер орієнтовний діапазон цін на даний продукт становить 49500-51500 грн/т (жирність 72,5%). Швидше за все, враховуючи зміни на українському ринку сиру, ціни на олію в Україні продовжать ще більшими темпами знижуватися завдяки більшій доступності дешевої сировини для виробництва пари СОМ/масло.

ДП "Держзовнішінформ" провідний інформаційно-аналітичний та експертний центр України у сфері зовнішньої торгівлі, створений Міністерством зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі України в 1996 р. Місія компанії - сприяння українським експортерам шляхом надання інформаційної та експертної підтримки.