ua en ru

Підвищення цін на мобільний зв'язок в Україні через зниження ставок інтерконекту не відбудеться, - НКРЗ

Підвищення цін на мобільний зв'язок через зниження ставок інтерконекту не відбудеться. В Нацкомісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) вирішили, що ставки доступу на мережі операторів мобільного зв'язку в наступному році не знизяться. Вчора регулятор затвердив доопрацьований проект "Розрахункових такс за послуги пропуску трафіку в телекомунікаційні мережі", яким пропонується встановити ставку інтерконекту в розмірі 0,36 грн/хв. У попередній версії документа була вказана ставка 0,32 грн/хв. Фактично рішення тільки підвищить вартість доступу на мережу "Укртелекому" - з 0,25 до 0,36 грн/хв. За словами члена НКРЗ Людмили Єжової, документ вже направлений на узгодження з профільними держорганами і повинен вступити в силу з 1 січня, пише "Комерсант-Україна".
Зниження ставок інтерконнекту скоротило б валові доходи мобільних операторів, і їм довелося б підвищувати тарифи, щоб компенсувати втрати, вважає Єжова. "Комісія прийняла їхні аргументи і пішла на поступки", - говорить вона. Рівняння ставок доступу на мобільні мережі та на мережу "Укртелекому" член НКРЗ називає справедливим кроком. "Ставка в 0,32 грн - на рівні собівартості інтерконекту для всіх операторів, а 0,36 грн забезпечать їм однаково мінімальну рентабельність", - говорить член комісії.
Мобільні оператори оцінюють рішення НКРЗ як компромісне. За різними оцінками, надходження від інтерконекту займають у структурі їх виручки 20-25%. За 9 місяців поточного року сукупна виручка операторів становила 18,7 млрд грн. Таким чином, зниження ставки з 0,36 до 0,32 грн/хв. скоротило б їх доходи більш ніж на 415 млн грн. "Всім учасникам ринку треба звітувати перед акціонерами, і виручка - основний показник. Таке зниження не сподобалося б нікому", - зазначає гендиректор "Астеліту" (life:)) Олександр Баринов.
Учасники ринку вважають, що єдина компанія, якій було б вигідно зниження ставок, - це "Київстар". В останні місяці абоненти оператора багато дзвонили на інші мережі, що змінило баланс взаєморозрахунків, і компанія стала нести витрати по інтерконекту. Але джерело, близьке до керівництва компанії, стверджує, що з рішенням регулятора в ній згодні. "Для компанії з негативним балансом платежів по інтерконекту вища ставка дійсно означає зниження EBITDA, - пояснює директор з корпоративного управління і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський. - Але його можна відшкодувати, скоротивши витрати. Компенсувати зниження виручки набагато складніше".
При цьому рішення НКРЗ дозволяє "Укртелекому" значно збільшити виручку. Член наглядової ради компанії Георгій Дзекон раніше оцінював ефект від встановлення єдиної ставки на рівні 0,32 грн/хв. в 2 млн грн додаткових надходжень на місяць. За словами джерела видання, знайомого з ходом обговорення документа, єдина ставка в 0,36 грн/хв. матиме для "Укртелекому" приблизно такий же ефект.
З часом ставка інтерконекту буде знижуватися, неодноразово заявляли в НКРЗ. Зараз, за ​​словами Людмили Єжової, у комісії немає єдиної думки про те, як довго буде діяти прийнятий документ. "Ми будемо уважно стежити за зміною собівартості послуг операторів. Нам слід реагувати, міняючи ставки, але оператори просять нас забезпечити стабільність у даному питанні", - говорить Єжова.
Втім, виникнення конфліктів, пов'язаних з інтерконектом, все ще можливо. Нещодавно "Київстар" попередив інших операторів про можливий розрив договорів про взаємоз'єднання мереж з наступного року. В "Астеліті", наприклад, це розцінили як можливий елемент тиску, якщо НКРЗ не знизить ставки. "Швидше за все, в "Київстарі" хочуть перестрахуватися на випадок, якщо "Астеліт" вчинить, як у лютому - відмовиться продовжувати договір на умовах, затверджених комісією", - припускає Єжова.