ua en ru

В Україні очікується тепла зима

В Україні середня температура зимового періоду, за попередніми прогнозами, очікується вища за норму.

В Україні середня температура зимового періоду, за попередніми прогнозами, очікується вища за норму. Про це заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

В Україні середня температура зимового періоду, за попередніми прогнозами, очікується вища за норму. Про це заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда (на фото) на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо говорити дуже узагальнено, то середня температура зимового періоду в Україні буде вищою за норму", - заявив Кульбіда.

За його словами, аномально теплим очікується січень. Грудень за температурним режимом буде близьким до норми.

Зазначимо, американський синоптик Джо Бастарді і його німецький колега Домінік Юнг пообіцяли Європі найхолоднішу зиму за останніх 100 років. За їх словами, арктичні морози і низька сонячна активність продовжаться до другої декади квітня.

Така аномальна погода викликана глобальною зміною клімату - танення льоду на полюсах призводить до пониження середньої континентальної температури на 1-2 градуси в рік. Думці учених суперечать їх колеги з України, Росії і Швейцарії. За їх словами, прогнози про найхолоднішої за сторіччя зими є звичайними думками і не відображають офіційну позицію метеослужби Америки або Німеччини.

У свою чергу координатор програми по зміні клімату Національного екологічного центру України Марія Сторчило стверджує, що ця зима буде сніжною і відносно теплою. "Очікується надзвичайна кількість опадів - снігів, дощів, а також сильні вітри. Але підстав чекати дуже низьких температур і лютих морозів немає", - говорить експерт.

Нагадаємо, за рахунок коштів підприємств і місцевих бюджетів на підготовку до зими в Україні витрачено близько 3,5 млрд грн. Це ті кошти, які повинні забезпечити стабільну подачу теплоносія.