ua en ru

В Україні створено нове банківське об'єднання - Незалежна асоціація банків України

В Україні створено нове банківське об'єднання - Незалежна асоціація банків України. Про це в ході прес-конференції повідомив голова правління АТ "Укрсоцбанк", голова ради НБУ Борис Тимонькін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми провели в п'ятницю (4 листопада) установчі збори, на яких були присутні 80 банків, з яких 68 мали повноваження приймати рішення. За підсумками наради було прийнято рішення про створення Незалежної асоціації банків України (НАБУ). З першої 20-ки банків, 16 банків увійшли. Можна впевнено сказати, що тільки в цих банків 55% активів банківської системи плюс ще 50 банків підписали, тобто 65-70% активів банківської системи увійшли в асоціацію", - повідомив Тимонькін.
Він відзначив, що основний керівний орган НАБУ - рада Асоціації - складатиметься з 19 представників банків. Так головою ради НАБУ обраний голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін, а його заступниками - голова наглядової ради Platinum Bank Юрій Блащук, а також голова правління банку "Київ" Світлана Скосирська.
"Місія НАБУ - сприяння розвитку банківського бізнесу, як складової частини економіки України. Ми думаємо не тільки про банківську систему, а про бізнес в цілому, взаємини банку і клієнта, щоб ці відносини відповідали кращим світовим зразкам. Ми хочемо стати однією з провідних національних асоціацій, яка б поєднувала банки незалежно від розмірів і походження капіталу", - зазначив Блащук.
За його словами, НБУ буде активно співпрацювати з регулятором, законодавцем, а також фахівцями банківської сфери.
"Ми хочемо створити 5 комітетів. Перший - фінансово-податковий облік та податкове законодавство, другий - банківське регулювання, третій - валютне законодавство, четвертий - платіжні системи і п'ятий - захист прав кредитора", - резюмував Тимонькін.

Зазначимо, інші банківські об'єднання України - "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) та Асоціація українських банків (АУБ) вже заявили, що вітають створення НАБУ.