ua en ru

В Україні зібрано 34,2 млн т ранніх зернових, - Мінагрополітики

В Україні завершено збирання ранніх зернових. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства, пише "Комерсант-Україна". В Україні зібрано і обмолочено 34,2 млн т зерна. Для порівняння, на 3 серпня минулого року цей показник складав всього 26,3 млн т, що на 30% менше. За даними міністерства, середня врожайність зернових виросла з 24,7 до 30,6 ц/га.

Незважаючи на гарний урожай, експорт зерна в Україні падає. "Збільшення врожаю має сприяти збільшенню експорту. Але після введення з 1 липня експортних мит на зерно його поставки скоротилися в рази,- говорить керівник групи "Німецько-український аграрний діалог" Хайнц-Вільгельм Штрубенхофф. - Якщо в червні було експортовано 1,5 млн т зерна, то в липні - всього 300 тис. т".

Він пояснює, що після введення мит експортери змушені були на їх величину підвищити ціни. Для пшениці був встановлений збір до 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро за тонну), кукурудзи - 12% (не менше 20 євро за тонну), ячменю - 14% (не менше 23 євро за тонну).

В результаті українську продукцію почали витісняти з зовнішніх ринків. "Росія зараз виставляє ціну в 240 дол. за тонну - це мінімум на 30 дол. нижче нашої ціни. Нам важко конкурувати з ними", - говорить гендиректор зернотрейдерської компанії "Волари" Юрій Гордійчук. Він відзначає, що подібна ціна зараз сформувалася, наприклад, у Франції, але там уряд виділяє дотації експортерам. "В Україні ж такого механізму немає, тому експорт зерна падає", - констатує Гордійчук.

Учасники ринку впевнені, що сформована ситуація невигідна і державі, і розраховують, що мита все ж будуть скасовані.