ua en ru

В Україні має відбутися укрупнення сільських лікарень, - Янукович

В Україні має відбутися укрупнення сільських лікарень. Про це сьогодні заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі зі студентськими лідерами, передає кореспондент РБК-Україна.

"В нас величезна кількість лікарень, які працюють на дуже низькому рівні, де не вистачає обладнання, лікарів, фахівців, немає мотивації в людей. Це в основному в малих містах і в сільській місцевості. Безумовно, в тих людей, які там працюють, склалися звички, що на цьому місці є лікарня, яка б вона не була, завжди в неї можна піти і хоча б пожалітися. І ця звичка - вона настільки велика, що коли ми кажемо, що для того, щоб було якісне медичне обслуговування, треба зробити одну нормальну лікарню на декілька сіл, а в цих селах зробити звичайні ФАП (фельдшерсько-акушерські пункти), щоб вони працювали, щоб там були ліки, щоб лікар міг при необхідності прийти додому, якщо людина похилого віку цього потребує. Ми зіткнулися з дуже простою справою - люди ніяк не хочуть розставатися зі старим", - сказав Янукович.

Він також зазначив, що має відбутися укрупнення малих шкіл: "Коли ми маємо невеликі школи, яка там буде освіта, коли там мала кількість учнів? Безумовно, освіта буде низького рівня, і в цих малих школах практично неможливо створити умови для отримання якісної освіти... Який шлях? Укрупнювати школи і робити школи на високому рівні, які б нічим не відрізнялися від міських шкіл, щоб діти мали можливість отримати якісну освіту, щоб там освіта була на високому рівні і можна було забезпечити 100-відсотковий учбовий цикл".

Читайте також: Янукович доручив Мінінфраструктури та МОЗ забезпечити села пересувними амбулаторіями