ua en ru

В Україні сьогодні набув чинності закон про затвердження омбудсмена уповноваженим у сфері захисту персональних даних

В Україні сьогодні, 1 грудня 2013 р., набув чинності закон 383-VII про затвердження омбудсмена уповноваженим у сфері захисту персональних даних.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав 24 липня 2013 р., Верховна Рада України прийняла закон 3 липня.
Згідно із законом, омбудсмен визначається уповноваженим органом у сфері захисту персональних даних.

Згідно із законом, уповноважений Верховної Ради України з прав людини наділений зокрема наступними повноваженнями: проведення планових і позапланових, виїзних безвиїзних перевірок володільців та/або розпорядників персональних даних; направлення власнику та/або розпорядника персональних даних уявлень омбудсмена для вжиття ними заходів щодо усунення виявлених порушень законодавства про захист персональних даних; надання рекомендації у сфері захисту персональних даних; внесення пропозицій щодо формування і реалізації державної політики у сфері захисту персональних даних у порядку, визначеному законодавством; здійснення моніторингу нових практик, тенденцій і технологій захисту персональних даних; узгодження корпоративних кодексів поведінки.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення визначається, що протоколи про виявленні порушення законодавства у сфері захисту персональних даних становити представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (замість Державної служби з питань захисту персональних даних) та передавати їх на розгляд до суду.

Згідно прийняті поправками Президента закон набирає чинності з 1 січня 2014 р. Власники персональних даних, які на момент набрання чинності цим Законом здійснюють обробку персональних даних, що підлягають повідомленню, подають відповідне повідомлення в установленому цим законом порядку протягом шести місяців з дня набрання чинності цього закону.

Кабінету міністрів протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом забезпечити в установленому законодавством порядку передачу уповноваженому з прав людини Державного реєстру баз персональних даних і заяв про реєстрацію баз персональних даних, які подані до набрання чинності цього закону.

Зазначимо, прийняття відповідного законопроекту необхідно для подальшої євроінтеграції України.