ua en ru

В Україні набрав чинності закон про правовий режим земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів

Закон України " Про правовий режим земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів" набрав чинності 13 квітня. Текст закону опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр".
Нагадаємо, що Верховна Рада України ухвалила 17 лютого у другому читанні та в цілому законопроект "Про правовий режим земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів". Відповідний проект (№0960 від 23.11.2007 р.), ініційований фракцією Комуністичної партії України, підтримали 294 народних депутатів.
Ухвалений акт визначає організаційні та правові засади встановлення та дотримання правового режиму земель охоронних зон об´єктів магістральних трубопроводів з метою забезпечення їх безперебійного функціонування, раціонального використання земель у межах встановлених охоронних зон, режиму ведення господарської та іншої діяльності, охорони довкілля та екологічної безпеки, а також безпечної життєдіяльності та захисту населення, господарських об´єктів від впливу можливих аварій (аварійних ситуацій).
Відповідно до закону, правовий режим земель охоронних зон об´єктів магістральних трубопроводів - це установлений законодавством особливий режим використання земель власниками та користувачами земельних ділянок, а також підприємствами магістральних трубопроводів, що встановлюється в межах земель охоронних зон об´єктів магістральних трубопроводів для забезпечення належних умов їх експлуатації, запобігання їх ушкодженню та для зменшення можливого негативного впливу на людей, суміжні землі, природні об'єкти та довкілля в цілому.
Документом визначається також, що охоронна зона об'єктів магістральних трубопроводів - це територія, обмежена умовними лініями уздовж наземних, надземних і підземних трубопроводів та їх споруд по обидва боки від крайніх елементів конструкції магістральних трубопроводів та по периметру наземних споруд на визначеній відстані, на якій обмежується провадження господарської та іншої діяльності.