ua en ru

В Україні сьогодні набув чинності указ Президента про головне управління Національної гвардії

В Україні сьогодні, 1 квітня 2014 р. набрав чинності указ Президента України про головны органи військового управління Національної гвардії України.

В Україні сьогодні, 1 квітня 2014 р. набрав чинності указ Президента України про головны органи військового управління Національної гвардії України. Відповідний указ Президента № 346/2014 сьогодні опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр".

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

"Відповідно до пункту 17 частини першої статті 106, статті 112 Конституції України, статті 5 закону України "Про Національну гвардію України" постановляю: затвердити Положення про головний орган військового управління Національної гвардії України", - йдеться у документі.

Також Турчинов ом установив, що командувач Національної гвардії України користується щодо військовослужбовців Національної гвардії України правами міністра оборони України, які передбачені положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України (указ Президента України від 10 грудня 2008 р. №1153).

Згідно з положенням, головним органом військового управління Національної гвардії України є головне управління Національної гвардії України.

Основними завданнями головного органу військового управління Національної гвардії України є:

- участь у забезпеченні реалізації державної політики з питань діяльності Національної гвардії України;

- організація виконання покладених на Національну гвардію України завдань та основних функцій;

- планування застосування оперативно-територіальних об'єднань Національної гвардії України, їх органів військового управління, якими є територіальні управління Національної гвардії України та ін.;

- забезпечення безпосереднього військового керівництва територіальними управліннями НГУ, з'єднаннями, військовими частинами і підрозділами та ін.;

- закладами, що не входять до складу оперативно-територіальних об'єднань Національної гвардії України.

Головне управління Національної гвардії України узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє та подає на розгляд Міністрові внутрішніх справ України проекти актів Міністерства внутрішніх справ України, що стосуються діяльності Національної гвардії України; здійснює в межах компетенції заходи правового режиму надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях; здійснює в установленому порядку заходи щодо приведення Національної гвардії України у вищі ступені бойової готовності, переведення її на штати воєнного часу; організовує підготовку оперативно-територіальних об'єднань, з'єднань, військових частин і підрозділів до виконання службово-бойових завдань; здійснює заходи, пов'язані з охороною державної таємниці та ні.

Головне управління Національної гвардії України має право залучати фахівців центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками) до розгляду питань, що належать до його компетенції; скликати наради за участю представників органів виконавчої влади з питань, що належать до його компетенції; морально заохочувати осіб, які надають Національній гвардії України допомогу у виконанні покладених на неї завдань; одержувати від Міністерства внутрішніх справ України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади документи і матеріали.

Начальником головного органу військового управління НГУ є командувач Національної гвардії України, який призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою України за поданням Президента України.

Пропозицію Президентові України стосовно кандидатури на посаду командувача Національної гвардії України вносить міністр внутрішніх справ України. На посаду командувача Національної гвардії України призначається військовослужбовець.
Командувач Національної гвардії України має першого заступника і чотирьох заступників, які належать до вищого командування Національної гвардії України.

Перший заступник та заступники командувача Національної гвардії України призначаються на посади і звільняються з посад Президентом України за поданням командувача Національної гвардії України, погодженим із Міністром внутрішніх справ України.
Командувач Національної гвардії України здійснює безпосереднє військове керівництво Національною гвардією України, організовує виконання покладених на неї завдань і функцій, організовує забезпечення головним органом військового управління НГУ реалізації державної політики у сфері національної безпеки і оборони України; спрямовує і контролює здійснення заходів щодо підготовки Національної гвардії України та ін.

Командувач Національної гвардії України у межах повноважень видає накази, директиви, розпорядження та доручення, організовує і контролює їх виконання. Також командувач Національної гвардії України має право скасовувати повністю чи в окремій частині накази командирів (начальників) територіальних управлінь НГУ.

Фінансування видатків, пов'язаних із забезпеченням Головного управління Національної гвардії України здійснюється в межах коштів державного бюджету України.

Гранична чисельність військовослужбовців та працівників Національної гвардії України в головному органі військового управління НГУ затверджується Міністром внутрішніх справ України за поданням командувача Національної гвардії України.

Структура та штати головного органу військового управління НГУ, територіальних управлінь НГУ, затверджуються Міністром внутрішніх справ України за пропозицією командувача Національної гвардії України.