ua en ru

В Україні сьогодні набирає чинності закон про посилення відповідальності за злочини проти особистості

В Україні сьогодні набирає чинності закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо злочинів проти волі, честі та гідності особи". Його текст опубліковано у виданні "Голос України".

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 5 липня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо злочинів проти життя, здоров'я, волі, честі та гідності особи. Відповідний документ (№ 7110 від 09.09.2010 р.), ініційований народним депутатом фракції НУ-НС Віктором Шевчуком, підтримали 249 народних депутатів.
Законодавчим актом вилучено зі статей 142, 149, 150, 150-1 Кримінального кодексу закріплену в них спеціальну мету вчинення злочину, яка є необхідною ознакою зазначених злочинів, а також передбачено відповідальність за вчинення таких злочинів групою осіб за попередньою змовою, організованою групою.
Законом, зокрема, частину першу статті 150 викладено у такій редакції:
"1. Експлуатація дітей, які не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання їх праці - карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років".
Законом також доповнено статтю 150 частиною третьою такого змісту:
"3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років".
Документом також частину першу статті 150-1 викладено в такій редакції:
"1. Використання батьками або особами, які їх замінюють, малолітньої дитини для заняття жебрацтвом (систематичного випрошування грошей, речей, інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб) - карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк".
Нагадаємо, 2 лютого ц.р. ВР прийняла за основу даний законопроект.