ua en ru

В Україні сьогодні стартував останній призов

В Україні з 1 жовтня стартував осінній призов. Планується, що до 31ноября в Збройні сили будуть направлені близько 11 тис. осіб. Це буде останній призов на строкову службу в Україні.

В Україні з 1 жовтня стартував осінній призов. Планується, що до 31 ноября в Збройні сили будуть направлені близько 11 тис. осіб. Це буде останній призов на строкову службу в Україні.

Останній призов громадян України на строкову військову службу в Збройних силах України буде проходити з зменшенням кількості призовників у порівнянні з попереднім призовом, на 2500 осіб.

Це зменшення пов'язане з реформуванням Збройних сил України і переходом їх до комплектування виключно військовослужбовцями за контрактом. Протягом жовтня - листопада буде покликано та направлено до війська 10 тис. 800 осіб, у тому числі: в Збройні сили України - 5 тисяч, Внутрішні війська МВС України - 4 тис. 800, Держприкордонслужбу - 1 тис. осіб.

Строковиками в першу чергу будуть комплектуватися військові частини і підрозділи Повітряних сил Збройних сил України, які залучаються до несення бойового чергування з протиповітряної оборони, на арсенали, бази і склади. Формування команд молодого поповнення на збірних пунктах, їх відправку до військових частин заплановано провести у період з 7 жовтня до 22 листопада 2013 року.

Нагадаємо, навесні на строкову службу було призвано всього 7,5 тис. осіб.

Сьогодні близько 270 тис. юнаків призовного віку мають відстрочку від призову на строкову військову службу у зв'язку із здобуттям освіти. На військовому обліку призовників перебуває близько 1,2 млн громадян, які мають стати для військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань молодим поповненням.

У відповідності з завданнями, визначеними Президентом України та міністром оборони України, Концепцією реформування та розвитку Збройних сил України на період до 2017 року та Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року, в кінці 2013 року передбачається призупинити призов громадян на строкову військову службу до лав Збройних сил України, та до кінця 2014 року перейти до комплектування Збройних сил військовослужбовцями за контрактом.

В цьому році контракт зі Збройними силами уклало 8 тисяч громадян, чисельність військовослужбовців за контрактом збільшилася на 5 тис. чоловік. Таким чином, у Збройних силах України військовослужбовцями за контрактом укомплектовано близько 60% посад рядового та сержантського складу.

Слід зазначити, що сьогодні розпочався осінній призов і в Росії. Там на строкову службу залучать відразу 150 тис. осіб.