ua en ru

В Україні сьогодні останній день для публікацій передвиборчих рейтингів

В Україні сьогодні останній день, коли соціологічні служби можуть публікувати і поширювати результати соціологічних опитувань щодо виборів депутатів Верховної Ради.

"Забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, в тому числі щодо партій - суб'єктів виборчого процесу та кандидатів у депутати, протягом останніх десяти днів перед днем голосування", - говориться в законі про вибори народних депутатів України.

Парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 р.

За останній місяць вийшло чимало різних соцопитувань, які більш-менш вималювали загальну картину на виборах народних депутатів.

Соціологи перше місце на виборах за партійними списками віддають Партії регіонів. У середньому за неї готові проголосувати 25-33% виборців. Найменший прогноз ПР дають в соцгрупі "Рейтинг", - найбільший в "СОЦИС".

За друге місце поборються "Удар" і "Батьківщина". Партії Віталія Кличка прогнозують 16-20%, в той же час "Батьківщині" поки дають від 16 до 24%. Тут все може змінитися дуже швидко, оскільки електорат політичних сил майже один і той же.

Впевнено проходить до парламенту Компартія. Прогнози по КПУ коливаються в межах 10-13%. Експерти відзначають, що комуністи швидко "підкачали" собі рейтинг, використовуючи ефективну антиурядову рекламу.

На межі проходження до ВР балансує ВО "Свобода". Деякі соцслужби не бачать її в парламенті, проте, більшість все-таки схиляється до того, що "Свобода" потрапить у ВР з показником 5-6%. Прохід або непотрапляння цієї партії в парламент впливає на загальний показник депутатських мандатів у перерахунку "влада-опозиція", якщо брати до уваги тільки багатомандатний округ.

Читайте також: За партійними списками опозиція переможе провладні партії за рахунок проходження у ВР "Свободи"

Нагадаємо, перед тим, як ми дізнаємося офіційні результати виборів, 28 жовтня будуть оприлюднені результати екзит-полів поллов.

Читайте також: У день виборів в Україні буде проводитися не менше 5 екзит-поллов