ua en ru

В Україні опубліковано закон, що обмежує права громадян

В Україні сьогодні, 21 січня 2014 р., офіційно опублікований закон №721-VII "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян".

В Україні сьогодні, 21 січня 2014 р., офіційно опублікований закон №721-VII "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян". Закон опублікований в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр".

Закон вступає в силу на наступний день після його опублікування.

Нагадаємо, народні депутати України підтримали цей закон 16 січня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 235 народних депутатів. Оскільки опозиція блокувала трибуну і президію ВР, парламентська більшість голосувала за цей законопроект без обговорення, підняттям рук, без проведення точного підрахунку голосів. Президент України Віктор Янукович підписав цей закон 17 січня.

Ряд експертів і громадських та правозахисних організацій вже назвали цей закон "драконівським" і таким, який демонструє регрес у правах людини. Так, Світовий конгрес українців вважає, що прийняті 16 січня закони спрямовані на знищення демократії і встановлення жорсткого авторитарного режиму в Україні. А глава Державного департаменту США Джон Керрі назвав ці закони "порушують норми ОБСЄ і ЄС".

Закон вводить зміни законодавства про судоустрій, якими посилені заходи безпеки відносно суддів, членів їх сімей, працівників суду, працівників правоохоронних органів, спрощена процедура притягнення до адміністративної відповідальності за прояви неповаги до суду, а також посилює покарання за масові акції протесту.

Так, за рух в автоколоннах більше п'яти авто тягне за собою позбавлення прав та автомобіля на термін до двох років.

Порушення порядку мирних зібрань карається до 10 діб арешту, участь в мирних зібраннях в касці, форменому одязі, з використанням фаєрів також тягне за собою до 10 діб арешту. Також забороняється встановлення наметів, сцени або звукової апаратури без дозволу органів МВС. За групове порушення громадського порядку можуть притягнути до 2 років позбавлення волі, а за масові заворушення можуть засудити до 10, а політиків - до 15 років позбавлення волі.

Крім того, неповага до суду зможе спричинити за собою 15 діб арешту, невиконання законних вимог співробітників СБУ загрожують штрафом понад 2 тис. грн.

Збір інформації про співробітників правоохоронних органів, суддів, прокурорів, їхніх рідних і близький, а також поширення конфіденційної інформації про них тягнуть за собою позбавлення волі до 3 років.

Також в Кримінальний кодекс вводиться норма, відповідно до якої блокування доступу до житла співробітників правоохоронних органів, суддів, прокурорів тягне за собою позбавлення волі строком до 6 років. Загроза співробітникові правоохоронних органів - до 7 позбавлення волі.

Крім того, згідно з новим законом, з 1 травня 2014 р. придбати SIM-карту для мобільного телефону можна буде тільки після укладення договору між абонентом і оператором мережі з зазначенням паспортних даних абонента.

Також вводиться штраф за діяльність інформагентств без державної реєстрації. Держава може прийняти рішення про заборону доступу до інтернету. Невиконання оператором такої вимоги також каратиметься штрафом.

Також в Кримінальний кодекс повернута стаття про наклеп, покарання за яку передбачено у вигляді позбавлення волі терміном до 2 років. Крім того, поширення екстремістських матеріалів буде каратися позбавленням волі строком на 3 роки.

Також новий закон вводить визначення, згідно з яким всі некомерційні організації, які отримують фінансування з-за кордону, є іноземними агентами, повинні платити податок на прибуток і офіційно називатися "іноземними агентами".