ua en ru

В Україні сьогодні опублікований закон про удосконалення розрахунків за енергоносії

В Україні сьогодні, 25 квітня 2014 р., офіційно опублікований закон № 1198-VII "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії".

В Україні сьогодні, 25 квітня 2014 р., офіційно опублікований закон № 1198-VII "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії". Документ опублікований в газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування, тобто з 26 квітня 2014 р.

Закон надає право Нацкомпослуг встановлювати тарифи на теплову енергію з урахуванням послуг з опалення, що виключить процедуру двохетапного затвердження тарифів для споживачів.

Так, згідно з документом, місцеві органи влади мають право встановлювати тарифів на побутові, комунальні, крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної та гарячої води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг).

Також законопроект передбачає запровадження зарахування коштів, що вносяться за теплову енергію (для виробництва якої використовується природний газ, що постачається гарантованим постачальником), на поточні рахунки із спеціальним режимом використання теплопостачальних та теплогенеруючих організацій для проведення розрахунків за використаний природний газ.

"Оплата теплової енергії, для виробництва якої повністю або частково постачається природний газ гарантованим постачальником, здійснюється споживачами теплової енергії шляхом перерахування коштів на рахунки із спеціальним режимом використання, які відкривають теплопостачальні організації в уповноваженому банку. Оплата теплової енергії шляхом перерахування коштів на інші рахунки забороняється. Оплата споживачем теплової енергії шляхом перерахування коштів на рахунок із спеціальним режимом використання є обов'язковою умовою договору на постачання теплової енергії укладеного між теплопостачальною організацією та споживачем теплової енергії. Кошти, що надійшли на рахунки із спеціальним режимом використання перераховуються банками згідно з порядком розподілу коштів, затвердженим Кабінетом Міністрів України виключно на рахунок: гарантованого постачальника; теплогенеруючої організації; теплопостачальної організації; теплотранспортуючої організації", - йдеться у законопроекті.

Ухвалення даного закону відбулося в рамках отримання Україною кредиту МВФ.

Нагадаємо, виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав цей закон 25 квітня 2014 р. Народні депутати підтримали цей закон 10 квітня. За відповідне рішення проголосували 230 депутатів.