ua en ru

В Україні опублікований закон про відповідальність за знесення пам'ятників радянським воїнам

В Україні сьогодні, 21 січня 2014 р., офіційно опублікований закон №728-VII "Про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців".

В Україні сьогодні, 21 січня 2014 р., офіційно опублікований закон №728-VII "Про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців". Відповідний закон опублікований в газеті "Урядовий кур'єр".

Цей закон набирає чинності на наступний день з дня його опублікування.

Нагадаємо, народні депутати України підтримали цей закон 16 січня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 235 народних депутатів. Оскільки опозиція блокувала трибуну і президію ВР, парламентська більшість голосувала за даний законопроект підняттям рук. Точний підрахунок голосів парламентська більшість не проводила. Президент України підписав цей закон 17 січня.

Законом внесено зміни до статті 297 Кримінального кодексу України та встановлено, що "Наруга над могилою, іншим місцем поховання, над тілом (останками, прахом) померлого або над урною з прахом померлого, а також незаконне заволодіння тілом (останками, прахом) померлого, урною з прахом померлого, предметами, що знаходяться на (в) могилі, в іншому місці поховання, на тілі (останках, прахові) померлого караються штрафом до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк".

Також встановлено, що "Осквернення або руйнування братської могили чи могили Невідомого солдата, пам'ятника, спорудженого в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни - радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк".

Окрім того, законом встановлено, що "Дії передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою, групою осіб, або з корисливих чи хуліганських мотивів, або щодо пам`ятника, спорудженого в пам`ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців, або поєднанні із застосуванням насильства чи погрозою його застосування караються обмеженням волі на строк від 4 до 5 років або позбавленням волі від чотирьох до семи років".

Відповідно до закону, дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років.