ua en ru

В Україні виробництво електроенергії з ВДЕ за 11 місяців зросло в два рази, до 1,13 млрд кВт.год

Електростанції на поновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) за винятком великих гідроелектростанцій в січні-листопаді 2013 р. згенерували 1 млрд 132,8 млн кВт.год електроенергії, що на 557,6 млн кВт.год більше, ніж за аналогічний період минулого року, сказано в матеріалах Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Частка електроенергії з ВДЕ в загальному обсязі виробництва зросла з 0,32% у січні-листопаді 2012 р. до 0,65% у січні-листопаді 2013 р.

Великі гідроелектростанції за 11 місяців збільшили вироблення електроенергії на 35,7% або на 3 млрд 497,9 млн кВт.год - до 13 млрд 290,8 млн кВт.год При цьому їх частка в загальному обсязі виробництва зросла з 5,5% до 7,6%.

Україна останні два роки розвиває альтернативну енергетику інтенсивніше, ніж традиційну, що сприяє підвищенню рівня диверсифікації енергоресурсів, а також зміцненню енергетичної та екологічної безпеки.

Реалізація проектів з будівництва електростанцій на ВДЕ супроводжується розвитком виробництва високотехнологічного обладнання для альтернативної енергетики. Головним чином, завдяки необхідності використовувати українські комплектуючі та обладнання при спорудженні енергооб'єктів, так званому "правилу місцевої складової".

Встановлений в 2009 р. вимогу про використання вітчизняних компонентів при будівництві електростанцій на ВДЕ сприяло локалізації відповідних виробництв в Україні, збільшення завантаження підприємств, що випускають високотехнологічну продукцію, створенню нових робочих місць, зниження обсягу імпорту дорогого устаткування.