ua en ru

В Україні виробляються близько 80% будматеріалів, - Близнюк

Близько 80% уживаних будівельниками матеріалів виробляються в Україні.

Близько 80% уживаних будівельниками матеріалів виробляються в Україні. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, передає прес-служба Мінрегіону.
Не дивлячись на вискокий рівень виробництва, в Україні збереглася залежність від імпорту за деякими видами будматеріалів. За словами міністра, є низка проблем промисловості будівельних матеріалів та будіндустрії, які до цього часу не знаходили свого вирішення.
"У першу чергу - сировинний характер нашого експорту. Маючи до 40% світових запасів білої глини і каоліну, ми її експортуємо, імпортуючи дорогу, і не завжди найкращої якості, сантехнічну кераміку та облицювальну плитку", - наголосив Близнюк. "Непокоїть якість будматеріалів, що продаються на нашому ринку. Так, за інформацією Української асоціації підприємств та організацій цементної промисловості "Укрцемент", близько 10% цементу - фальсифікат", - сказав міністр.
На думку очільника Мінрегіону, є два можливих шляхи вирішення цих проблем. Перший ґрунтується на посиленні перевірок відповідності будівельних матеріалів та якості виконаних будівельних робіт з боку Державної архітектурно-будівельної інспекції. Другий полягає у створенні оптових ринків будівельних матеріалів по аналогії з ринками сільськогосподарської продукції. "Якщо ви, як виробники, будете ініціювати створення оптових ринків будівельних матеріалів, Міністерство готове всебічно вас підтримати", - звернувся до представників промисловості Анатолій Близнюк.
У рамках державно-приватного партнерства Мінрегіон сприяє наданню державної підтримки чотирьом інвестиційним проектам. Це реконструкція цементного виробництва з переведенням на сухий спосіб із впровадженням новітніх енергозберігаючих технологій, будівництво заводу з виробництва енергозберігаючого скла на площах Інституту електрозварювання імені Патона Національної академії наук України у Києві, розширення діючого виробництва оздоблювальних будівельних матеріалів і створення в Україні пултрузіонного виробництва композитних матеріалів, а також будівництво цементного заводу у Ленінському районі Криму на базі Краснопартизанського родовища вапняків потужністю 3 млн. тонн клінкеру в рік.
Міністр звернув увагу учасників на те, що Державна інноваційна фінансово-кредитна установа оголосила на своєму сайті прийом документів інвестиційних, інноваційних та інфраструктурних проектів розвитку для вивчення питання доцільності їх підтримки державою. Перелік необхідних документів для отримання державних гарантій позик, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 611.