ua en ru

В Україні прогнозується подальше подорожчання ликеро-горілчаної продукції, - експерт

В Україні прогнозує подальше подорожчання ликеро-горілчаної продукції, за даними асоціації "Укрводка".

"Зростання цін для кінцевого споживача обумовлене збільшенням бази оподаткування і подорожчанням інших складових, необхідних для виробництва ликерогорілчаної продукції. Зокрема, з 1 вересня була підвищена ставка акцизного збору до 39,4 грн за 1 л 100% етилового спирту, що збільшило податковий тиск на підприємства галузі. Концерн "Укрспирт" в черговий раз, користуючись монопольним положенням на ринку, підвищив вартість спирту майже на 30% до 115 грн за 1 декалітр. За розрахунками асоціації, об'єктивна ціна на спирт з урахуванням зміни ситуації на сировинних ринках не повинна перевищувати 99 грн за 1 декалітр. Вартість пляшки також збільшується в ціні на 20%. Про це вже заявили скляні заводи в ході проведення круглого столу 8 вересня 2010 р.", - зазначив директор асоціації "Укрводка" Іван Жолнер.
Крім того, в даний час лобіюється питання про введення нових захисних елементів і збільшення вартості акцизної марки у декілька разів. Це не вплине на боротьбу з тіньовим ринком, а лише приведе до чергового стрибка цін. При цьому прозорість реалізації марок і вигоди для бюджету також викликають питання. Гроші виробників, швидше за все, осядуть на рахівницях певних бізнес-структур. Асоціація підготувала лист на ім"я прем'єр-міністра України з проханням не допустити розвитку подібної ситуації.
Постійне зростання вартості лікеро-горілчаної продукції при зниженні купівельної здатності населення загрожує вітчизняним виробникам втратою ринків збуту і активізацією імпорту. Так, за 5 місяців поточного року імпорт горілки до України по відношенню до аналогічного періоду 2009 р. виріс практично в 2 рази - з 89,9 до 161,4 тис. дав. В той час, як виробництво вітчизняної продукції продовжує знижуватися. У січні-липні 2010 р. підприємствами лікеро-горілчаної галузі було проведено 29,7 млн дал. лікеро-горілчаної продукції, зокрема горілки 22,5 млн. дав., лікеро-горілчаних напоїв - 6,2 млн. дав. Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги виробництва ликеро-горілчаної продукції скоротилися на 11,8%, зокрема горілки на 10,7%.
Необхідно не допустити подальшого падіння обсягів виробництва бюджетоутворюючої галузі. Асоціація розраховує, що уряд візьме до уваги важку ситуацію в галузі при ухваленні регуляторних рішень.