ua en ru

В Україні приблизно за рік кількість ув'язнених в СІЗО зменшилася в півтора рази - до 26 тис. осіб, - Портнов

В Україні приблизно за рік кількість ув'язнених в СІЗО зменшилася в півтора рази - до 26 тис. осіб. Про це у своїй статті для "Дзеркало тижня. Україна" пише радник Президента України, один з авторів нового КПК Андрій Портнов.

"Завдяки вже новим механізмам КПК, сьогодні у слідчих ізоляторах залишилося близько 26 тис. громадян. Тобто приблизно за рік кількість осіб, які утримуються в слідчих ізоляторах, зменшилася майже на 12 тис. Всебічна аналітика свідчить, що це ніяк не відбилося на криміногенній ситуації в нашій країні. Більше того, ми позбавили громадян від ризику бути підданими недозволеним методам ведення слідства, від неминучого впливу кримінального середовища, при цьому давши можливість повноцінно готувати свій захист у судовому процесі", - зазначив Портнов.

Так, за його словами, кількість громадян України, які порушували запобіжний захід у вигляді застави, становить менше 1%.

"Ця цифра означає, що люди не хочуть мати проблем і дисципліновано виконують зобов'язання, покладені судом: не виїжджають за межі населеного пункту, вчасно є до слідчого і в суд. На депозитні рахунки держави вже надійшло понад 73 млн грн у вигляді застав, які відразу ж, після завершення провадження, повертаються громадянам, які не переховується від правосуддя. Ці гроші - гарантія виконання громадянами своїх обов'язків. Лише кілька десятків тисяч гривень конфісковано державою за невиконання рішень судів ", - повідомив радник Президента.

Також Портнов зазначив, що на сьогоднішній день застосування такого запобіжного заходу як домашній арешт - понад 1100 випадків по всій Україні, що становить близько 7% від усіх запобіжних заходів, застосовуваних до підозрюваних.

"Перші місяці показали, ця міра повністю себе виправдала: майже ніхто не втік і не вчинив нового злочину. А раніше ці люди сиділи в камерах і роками чекали вироку", - заявив він.

Читайте також: В Україні за кілька місяців масово звільнилися слідчі ізолятори, - Портнов