ua en ru

В Україні при запуску домену ".укр" використовуватимуть досвід РФ в боротьбі з лайливими словами в адресах сайтів

Інтернет-асоціація України при запуску кириличного домену ".укр" візьме за основу російський досвід боротьби з лайливими словами в адресах сайтів. Про це повідомляє РБК daily.

Так, виданню стало відомо, що директор Координаційного центру доменів ".ru/.рф" Андрій Колесніков безоплатно передасть українським колегам стоп-лист доменних імен, діючий для зони ".рф". А це означає, що реєстрація таких сайтів, як "потаскун.укр", "какогохрена.укр" і "отжаривать.укр", стане неможливою.

За словами директора Українського мережевого інформаційного центру Юрія Гончарука, прийматися до реєстрації будуть слова як українською, так і російською мовами. У зв'язку з цим виникла потреба в наявності списку заборонених доменних імен.

Стоп-лист для ".укр" сформують на основі російського списку заборонених доменних імен. Колесников зазначив, що російська та українська алфавіти розрізняються тільки в чотирьох буквах, більшість коренів у словах схожі, в тому числі й в лайливих. Тому великих труднощів у роботі з російським документом виникнути не повинно.

"Як використовувати наш стоп-лист - це справа української сторони, напевно вони внесуть до нього свої зміни та доповнення. Хоча російська та українська мови є близькими родичами, є і відмінності, в тому числі й в ненормативній лексиці", - заявив Колесніков. За його словами, і російська сторона може внести до свого стоп-листа якісь доповнення за рекомендацією українських колег.

Наразі список заборонених доменних імен для зони ".рф" включає 6410 позицій, більшість назв мають лайливі коріння. Частина його знаходиться у вільному доступі в Мережі. Стоп-лист для зони ".ru" містить тільки шість доменних імен. Колесніков нагадав, що 20 років тому стоп-лист був куди більш об'ємним, проте в кінці 90-х років під тиском громадськості був розформований.

"Останній раз зміни до російського стоп-листа вносили в травні 2012 р., так що можна вважати його стабільним і перевіреним часом. Ну а якщо раптом якесь слово, внесене в наш стоп-лист, буде оголошено нелайливим - наприклад, за рішенням суду, - то ми його обов'язково амністуємо ", - додав Колесніков.

Правила реєстрації доменних імен після обговорення з громадськістю будуть передані до Мін'юсту України для реєстрації та затвердження. Після цього вони отримають статус нормативно-правового документа, і всі учасники процесу реєстрації доменних імен будуть зобов'язані виконувати їх.

Читайте також: Кириличний домен ".укр" з'явився в кореневій структурі Інтернету