ua en ru

В Україні з'явиться податок на майно

Податок на нерухомість, який так і не запрацював на початку 2012 року відносно квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м, з 1 січня 2013 року буде скасований. Замість нього в Податковому кодексі з'явиться податок на майно. Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування багатства і предметів розкоші", підтриманий урядом, копія якого опинилася в розпорядженні видання "Комерсант-Україна".

Податок на майно будуть щорічно платити фізичні та юридичні особи - власники квартир загальною площею більше 200 кв. м і вартістю понад 1000 мінімальних зарплат (МЗ), тобто більш 1,09 млн грн виходячи з поточного розміру МЗ; котеджів, дачних і садових будинків - 500 кв. м і 2500 МЗ (2,74 млн грн); об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника - 600 кв. м і 3000 МЗ (3,28 млн грн).

Відповідно до законопроекту віце-прем'єра-міністра соцполітики Сергія Тігіпка, розкішшю вважалися квартири і будинки площею від 200 кв. м і 400 кв. м відповідно. Міністр фінансів Юрій Колобов прирівнював податок на розкіш до податку на нерухомість, тобто пропонував стягувати його починаючи з 120 кв. м для квартир і 250 кв. м для будинків. Від пропозиції Мінфіну залишилася тільки ставка податку - 0,5% оціночної вартості (мінус витрати на оцінку). Сума податку не зможе бути менше 2% МЗ за кожен квадратний метр житла, тобто мінімальна планка в квартирі площею 200 кв. м складе 4,4 тис. грн. Примітно, що в 2013 році сплата податку буде здійснюватися виходячи з мінімальної зарплати, і тільки з 2014 року буде задіяна оціночна вартість.

На думку керівника комітету з законодавства, юридичних питань і стандартів Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олександра Фомицького, не варто вводити податок, побудований на тіньових відносинах. "Оціночна вартість - це суб'єктивна думка оцінювача, складена на підставі аналізу аналогічних продажів. Реальних цін і ринку немає - всі намагаються приховувати ціну угод. Тому буде можливість ухилитися від сплати податків", - пояснює Фомицький, відзначаючи, що оцінну вартість можна знизити і на 50%. Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован впевнений, що, якщо уряд не здатний запустити механізм адміністрування податку на нерухомість, він не зможе використовувати і нову схему оподаткування.

Зазначимо, додаткові надходження до держбюджету від введення податку на багатство можуть скласти 500 млн грн на рік.