ua en ru

В Україні поступово зростає кількість користувачів банківських карток, - дослідження

В Україні поступово зростає кількість користувачів банківських карток, зазначив керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, посилаючись на дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб, проведене компанією.

«У 2010 р. 47,3% респондентів віком старші 16 років повідомили, що користуються пластиковими картками, що на 4,3 п.п. більше показника 2008 р. Проте більше половини карток все ще відкриваються з ініціативи роботодавця. Цей показник залишається стабільним протягом останніх кількох років. Одночасно в 2010 р. дещо зросла кількість користувачів, які відкрили картку з власної ініціативи», - йдеться в прес-релізі щодо результатів дослідження.

«Фактично рішення приймається не кінцевими користувачами, а третіми особами, чия мотивація скоріше залежить не від якості наданих послуг, а від фінансової вигоди підприємства та зручності для бухгалтерії. Це також підтверджують дані нашого дослідження ринку банківських послуг для юридичних осіб», - зазначив Д.Яблоновський.

Згідно зрезультатами дослідження, найбільш популярною операцією по картці залишається зняття готівки через банкомат, проте є тенденція до збільшення кількості користувачів, які карткою оплачують товари і послуги в магазинах.

«Одним із додаткових чинників, який стримує розвиток безготівкових платежів, є відсутність плати за зняття готівки в банкоматах емітентів для користувачів платіжних карток. Фактично цей платіж закладений у комісію, яку сплачує роботодавець при перерахуванні зарплат на картки. Таким чином, фінансовий ефект «зняти та розрахуватись готівкою» однаковий порівняно з безпосереднім розрахунком карткою. У цих умовах додатковим стимулом може бути послуга cash back, яка вже скопійована із західної практики й успішно використовується деякими українськими банками», - прогнозує експерт.