ua en ru

В Україні під податок на розкіш підпадають близько 13 тис. будинків і квартир і 97 тис. автомобілів, - Тігіпко

В Україні під податок на розкіш підпадають близько 13 тис. будинків і квартир і 97 тис. автомобілів. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" розповів віце-прем'єр-міністр - міністр соціального розвитку України Сергій Тігіпко.

"Все на обліку. Будь ласка: будинків і квартир - більше 13 тис., автомобілів - понад 97 тис., дорогого взуття, одягу та коштовностей - 1% загального обороту, яхт, які можуть потрапити під оподаткування, - понад 1,1 тис.", - повідомив Тігіпко.

Також міністр пояснив, що не бачить складностей в адмініструванні податку: "Якщо ви маєте квартиру площею понад 200 кв. м, вона зареєстрована, то раз на рік до вас приходить від Податкової служби прохання заплатити стільки-то гривень з розрахунку 2% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр. 2% від 1073 грн. - 21 грн. 46 коп. Помножте на 250, якщо у вас 250 кв. м, і отримаєте чітку суму - 5365 грн. Якщо у вас є машина, вона теж зареєстрована. Автомобілі кубатурою більше 3,4 л обкладаються податком за ставкою 20% від мінімальної заробітної плати за кожні 100 куб. см об'єму двигуна. Теж автоматом приходить повідомлення - раз на рік ви платите".

Що стосується товарів ціною понад 2 тис. євро з урахуванням ПДВ, то податковими агентами в цьому випадку стають самі магазини. За словами Тігіпка, "таких магазинів в країні набереться, може, 200". При цьому сюди не потрапляють ті магазини, які продають звичайні товари вартістю менше 2 тис. євро.

"Продавець, маючи таку ціну товару, повинен збільшити її на суму податку (10%) і протягом місяця після його продажу перерахувати податок до бюджету і відзвітувати як податковий агент. Покупець взагалі нічого не декларує і не звітує", - говорить він.

Нагадаємо, що очікувані додаткові надходження до бюджету від податку на розкіш Мінсоцполітики оцінює в розмірі близько 800 млн грн на рік.

12 березня перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова повідомила, що законопроекти про податок на розкіш і податок на офшорні операції будуть розглянуті у Верховній Раді в найближчі 1-3 місяці.