ua en ru

В Україні за прогнозами буде зібрано не більше 3 млн тонн картоплі, що на 40% менше від потреби, - експерт

В Україні за прогнозами буде зібрано не більше 3 млн тонн картоплі, що на 40% менше потреби. Про це йдеться на сайті "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

За інформацією аналітиків, українські фермери попереджають про небезпеку дефіциту картоплі в новому сезоні. Тривають майже на всій території країни дощі не дозволяють як фермерам, так і господарств населення, завершити збирання картоплі, що вже зараз створює певну напруженість на ринку і сприяє зростанню цін на продукцію.

На думку віце-президента Української асоціації виробників картоплі" Сергія Рибалка, крім того, що в даний час неможливо викопати картоплю, він дуже сильно вражений фітофторозом, що чинить негативний вплив на можливість його тривалого зберігання.

"На сьогоднішній день в Україні зібрано менше половини площ картоплі, а значить ситуація дуже складна, і буде тільки гірше. За нашими оцінками, в Україні буде зібрано не більше 3 млн тонн товарного картоплі, що на 40% менше потреби", - заявив Рибалко.

При цьому він зазначив, що подібна ситуація спостерігається також у Росії, Польщі та Голландії, де є серйозні проблеми з новим урожаєм картоплі.

Ще однією проблемою, на думку експертів, є дрібний калібр картоплі, в той час як в Україні споживач традиційно віддає перевагу більш крупної продукції.

Експерти "АПК-Інформ" також планують переглянути свій прогноз виробництва картоплі в бік зниження, оскільки тривають опади на тлі відсутності обнадійливих прогнозів погоди, очевидно, внесуть серйозні корективи у урожай та перспективи зберігання картоплі.