ua en ru

В Україні залишається шанс уникнути спаду ВВП за підсумками 2012 р., - Литвицький

В Україні залишається шанс уникнути спаду ВВП за підсумками 2012 р. Про це РБК-Україна повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.

"Зберігається 50% ймовірності за підсумками року уникнути від'ємної динаміки руху ВВП. Вирішальним чинником для цього може стати нарощування експорту і перш за все аграрного, закріплення стабілізації в промисловості і традиційна споживча активність напередодні новорічних свят, ефективна протидія впливу погодних чинників на роботу будівництва і транспорту", - заявив Литвицький.

Він звернув увагу на три фактори, що можуть цьому посприяти:
- стабілізація руху випуску промисловості. "За 11 місяців кумулятивна динаміка зменшилася лише на 0,1%, в порівнянні з показником 10 місяців - це рівень статистичної похибки. Нагадаю, що у жовтні спад випуску сягнув 0,2%, а відповідний від'ємний показник вересня становив 0,8%. Отже, нарощування динаміки промислового спаду зупинилося. Падіння виробництва в річному вимірі становить 3,7%, це краще ніж 4,2% у жовтні і 7% у вересні", - зазначив експерт.
- покращення вперше з червня показнику обсягу сільськогосподарського виробництва у вимірі до періоду 11 місяців 2011 р. Він був на 0,3% краще ніж у жовтні (спад зафіксований на рівні 4,8% проти 5,1% у жовтні).
- зупинення у листопаді погіршення показника зростання обороту роздрібної торгівлі. У жовтні спад темпу зростання в цій галузі становив 0,3% і (10 місяців 2012 р. до 9 місяців 2012 р.) 1,7% (10 місяців 2012 р. до 8 місяців 2012 р.). Натомість у минулому місяці кумулятивна динаміка обороту галузі перебувала на рівні попереднього місяця (15,7%).

"Посилення спаду у будівництві і на транспорті було перекрито згаданими вище послабленнями спаду у промисловості і сільському господарстві і утриманням супервисокої позитивної динаміки у роздрібній торгівлі. Якщо виходити з припущення, щодо стабільності руху випуску в галузях сфери послуг, то за місяць до фінішу року зростання ВВП залишається менше 1%, але зберігається, хоча і вимірюється декількома десятків від 1 проценту", - підкреслив Литвицький.