ua en ru

В Україні опублікований закон, який дозволяє засудженим мати мобільні телефони

В Україні опублікований закон № 435-VII "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарання" від 5 вересня 2013 р. Текст закону сьогодні, 9 жовтня 2013 р., опублікований в газеті "Урядовий кур'єр".
Закон дозволяє засудженим до обмеження волі, а також засудженим до позбавлення волі, які тримаються в дільниці соціальної реабілітації, носити цивільний одяг, користуватися грошима без обмежень та цінними речами. Проектом закону пропонується дозволити таким засудженим мати при собі та користуватися мобільними телефонами та аксесуарами до них (зміни до статей 59 та 99 Кодексу).

Крім того, закон вносить зміни до статті 59, які передбачають урегулювання порядку надання засудженим до обмеження волі тривалих побачень, зокрема надати право на позачергове тривале побачення для реєстрації шлюбу.

Також носяться зміни до статей 92 та 150 Кодексу, що обумовлюють необхідність узгодження норм цих статей з положеннями статті 1511 Кодексу, які передбачають можливість переведення засуджених до довічного позбавлення волі, які відбули двадцять років покарання у приміщеннях камерного типу, до звичайних жилих приміщень колонії максимального рівня безпеки і тримання їх серед інших засуджених.

Змінами до статті 111 Кодексу упорядковуються короткочасні виїзди за межі виправних і виховних колоній.

Крім того з кодексу вилучена норми, яка визначає можливість скасування перебування дитини в будинку дитини після досягнення нею трирічного віку, адже це є порушенням принципів, проголошених Конвенцією про права дитини, а саме статтею 9: "Держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню".
Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.