ua en ru

В Україні операція на серці коштує 30-80 тис. грн, - експерт МОЗ

В Україні операція на серці коштує від 30 до 80 тис. грн, сказав на прес-конференції директор Київського міського центру серця, головний фахівець Міністерства охорони здоров'я за фахом кардіологія Борис Тодуров.

«Вартість операції залежить від її складності. Якщо це операція без штучного кровообігу, наприклад, боталлів протік, коли робиться коротенький маленький розріз, однією ниточкою перев'язується судина, зашили... і після такої операції пацієнта можна випустити на четверту добу додому. А є операції складні, з штучним кровообігом, наприклад, операція Бенталла, де потрібно поміняти всю дугу аорти, потрібен дорогий клапановмістний протез, який коштує 3 або 5 тис. дол., потрібний оксигенатор, потрібна величезна кількість дорогих шовних матеріалів... багато крові, плазми, кровозамінників. Потім тривале знаходження в реанімації. Ось від цього і залежить вартість», - сказав він.

Експерт повідомив, що в 2010 р. в Україні зроблено більше 12 тис. операцій на серці. У поточному році, за прогнозом Тодурова, таких операцій буде зроблено близько 13 тис.