ua en ru

В Україні немає передумов для федералізації, - Турчинов

І. о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов вважає, що в Україні немає передумов для федералізації.

І. о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов (на фото) вважає, що в Україні немає передумов для федералізації. Про це Турчинов заявив в ході навчань Національної гвардії, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні в Україні немає жодних передумов для її федералізації", - заявив Турчинов.

За його словами, тільки громадяни України мають право і будуть визначати формат нової Конституції і формат устрою країни.
Разом з цим Турчинов зазначив, що регіонам потрібно дати більше прав.

"Наші регіони повинні ефективно функціонувати, самостійно визначати і формувати в перспективі і виконавчі комітети, і мати фінансове забезпечення для виконання своїх повноважень, в той же час в рамках унітарної держави", - зазначив Турчинов.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія наполягатиме на федералізації України, "тому що це вимога південних і східних регіонів" української держави. Цю думку Лавров сподівається донести до Києва "через західні столиці", оскільки, на думку міністра, "нинішнє українське керівництво важко запідозрити в самостійності".

Пізніше Лавров також повідомив, що міністр закордонних справ України Андрій Дещиця заявив про неприйнятність пропозицій РФ по федералізації України, озвучених раніше російським зовнішньополітичним відомством.

"Дещиця сказав, що наша пропозиція є неприйнятною, тому що федералізація суперечить основоположним принципам державного устрою України. Незрозуміло, чому. Таких принципів я не знаю. По-друге, ідея про те, щоб зробити російську мову другою державною, також неприйнятна. Це було сказано на тлі відомих заяв українського МЗС, інших офіційних представників нинішньої влади України про те, що з точки зору етногенезу, росіяни і російська мова не є системоутворюючими факторами української держави", - розповів Лавров.