ua en ru

В Україні необхідно забезпечити незалежність судової системи від впливу політиків, - Портнов

В Україні необхідно забезпечити незалежність судової системи від впливу політиків. Про це у своїй статті для "Дзеркало тижня. Україна" пише радник Президента України, один з авторів нового КПК Андрій Портнов.

"Необхідно забезпечити незалежність суду. Цього не можна досягти без внесення змін до Конституції України, на що не раз звертали нашу увагу європейські експерти. Йдеться про зміну порядку формування Вищої ради юстиції, а також про позбавлення Верховної Ради і Президента невластивих їм повноважень щодо судової системи. Тобто необхідно виключити будь перетину законодавчої та виконавчої гілок влади з судовою", - пише Портнов.

Як повідомив політик, під керівництвом глави держави розроблена нова редакція розділу "Правосуддя" Конституції України, що включає в себе рекомендації, висловлені Венеціанською комісією до закону "Про судоустрій і статус суддів", прийнятому в 2010 р. в рамках першого етапу судової реформи. Зокрема, Вища рада юстиції (ВРЮ) буде формуватися так, як це прийнято в європейських країнах: більшість в ній складуть судді, обрані з'їздом суддів.

За його словами, щоб уникнути впливу політиків на суддівську кар'єру, запропоновано відмовитися від першого призначення на посаду строком на п'ять років. Передбачається, що всі судді призначатимуться безстроково на підставі рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради юстиції, сформованої в новому складі.

Так само, як зазначив Портнов, з повноважень глави держави пропонується виключити право ліквідовувати суди.

Також пропонується деполітизувати порядок притягнення суддів до кримінальної відповідальності, виключивши парламент з ланцюга прийняття цього рішення, передавши його найвищим судовим кваліфікаційно-дисциплінарним органам.

"Цей проект був переданий в Конституційну асамблею, яка, у свою чергу, направила його на експертизу до Венеціанської комісії. Ми очікуємо її висновку через кілька місяців, після чого планується доробка цього проекту Конституційною асамблеєю з урахуванням зауважень міжнародних експертів. Далі глава держави розгляне питання про внесення цього проекту до парламенту", - пише Портнов.

Читайте також: ПАРЄ вітала реформування судової системи України